137

Marianne Zwagerman7 nov 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt, de grens is vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht. Maar strafrecht is geen exacte wetenschap, ook rechtspraak is subjectief en niet vrij van emotie. Volgens de grondwet is ieder mens gelijk, maar het strafrecht maakt wel onderscheid. Voor het roepen van 'minder minder minder Amerikanen zou niemand voor de rechter worden gesleept' betoogde professor Paul Cliteur vorige week in het proces tegen Wilders.

Ik keek met gespitste oren naar zijn college rechtsfilosofie in de rechtbank. Artikel 137 in het Wetboek van Strafrecht, strafbare belediging van minderheidsgroepen, werd door hem geduid. Een artikel dat op gespannen voet staat met de vrijheid van meningsuiting. Over meningsuiting gesproken: de NOS probeerde de getuigenis van de professor buiten beeld te houden, want 'journalistieke keuzes', maar bij RTL Nieuws is er ruim anderhalf uur video terug te zien op de website: een dwingende kijktip voor iedereen die meer verdieping aandurft dan de waan van de talkshow-dag.

Cliteur waarschuwde de rechtbank om niet in het kader van racisme van alles strafbaar stellen. Juist in deze tijden van wat de professor 'theo-terroristen' noemt staan rechters voor de keuze: buigen zij mee met extremisten of gaan zij pal staan voor de vrijheid van meningsuiting.

'Verdraagzaamheid,' doceerde Cliteur, 'is meningen verdragen waarmee je het niet eens bent.' Het wordt tegenwoordig vaak andersom geïnterpreteerd door beledigden. Zij zijn van mening dat mensen begrip en verdraagzaamheid moeten betrachten met hun onverdraagzaamheid en gebrek aan incasseringsvermogen.

Artikel 147 over smalende godslastering is uit het strafrecht geschrapt nadat toenmalig Minister van Justitie Donner zichzelf in de voet schoot door na de moord op Theo van Gogh te pleiten voor een strengere aanpak van godslasteraars. Want gekwetsten moeten beschermd worden tegen woorden vond hij.

Nu gekwetst en beledigd zijn in Nederland een dagbesteding, een carrière is geworden is het wat mij betreft hoog tijd om in de politiek en de media weer eens een fundamenteel debat aan te gaan over het schrappen van artikel 137. Want woorden moeten beschermd worden tegen gekwetsten.