57 met Fokke Obbema
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Heel even was Fokke Obbema dood. Hij heeft er zelf geen herinneringen aan, maar zijn vrouw des te meer. Want dankzij haar oplettende handelen, kan hij het navertellen. Inmiddels heeft hij van zingeving zijn carrière gemaakt en geleerd er voor hem op een onverwachte plek een grote kracht schuil gaat. Een openhartig gesprek over het vechten tegen, en het omarmen van de dood, in deze aflevering van 57.
Een beetje fietsen
Aanvankelijk dacht Fokke dat hij zijn oude leven gewoon weer kon oppakken, na zijn hartaanval. Gewoon verdergaan met zijn baan als buitenlandredacteur bij de Volkskrant, zijn vrouw en zijn dochters. Een beetje fietsen, dat soort dingen. Hij had immers geen herinneringen aan die nacht. Maar toch het lukte niet. Zijn bijna-dood-ervaring bleek veel meer impact te hebben, dan hij zag aankomen.
De zin, en het zijn
De zin van het leven is sindsdien voor hem een groot thema. Hij ziet het als een 'toegangspoort tot verdieping'. Hij sprak met lotgenoten en schreef een boek met als toepasselijke titel ‘De zijn van het Leven’. Bij zijn krant werd hij – op eigen verzoek - redacteur zingeving. Volgens zijn vrouwe werd zelfs ‘een leuker mens’. Paradoxaal genoeg is Fokkes vertrouwen in het bestaan, sinds zijn bijna-dood-ervaring groter dan ooit. Hij durft de ervaring van het nu meer aan dan ooit.
Luister ook Roelofs gesprek met Charlie Lownoise, oftewel Ramon Roelofs
Kwetsbaarheid
Hij heeft de kwetsbaarheid van het leven volledig ervaren, en probeert dat actief te blijven doen. In plaats van ervoor weg te lopen, zoals hij eerst wilde, omarmde hij het. En juist die kwetsbaarheid bleek ‘essentieel voor het bestaan’ vertelt Obbema. Want die kwetsbaarheid is volgens hem het fundament voor verbinding met andere mensen.
Een observatie die resoneert bij Roelof; toen zijn toenmalige vrouw doodziek werd, en uiteindelijk overleed, ervoer hij een soortgelijke verbondenheid met de mensen om hem heen.
Over 57
Roelof Hemmen vierde in 2020 zijn 57ste verjaardag. Een opwindende leeftijd, vindt hij, die vragen oproept. ‘Hoe ben ik plotseling zo oud geworden? Hoe geef ik de rest van mijn leven zin?’ Hij heeft geen tijd voor flauwekul, want ‘het leven is te kort voor slechte wijn’. In 57 praat hij met generatiegenoten over deze levensfase. Hoe zijn ze geworden wie ze zijn? Welke lessen hebben ze geleerd? Hoe zien ze hun toekomst?
Abonneren
Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/podcast57, in de BNR app, Apple Podcast of Spotify.