57 met Heleen van Royen

577 jan 20211 uur 5 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Vader

Ze is nu ongeveer even oud als haar vader toen hij zelfmoord pleegde, maar dat maakt haar niet extra sentimenteel. Een tienermeisje was ze destijds en die zelfmoord heeft haar gedefinieerd, zegt ze. In een ‘normaal’ gezin, met een vader zonder depressies zou ze niet de Heleen zijn geworden die ze nu is. Minder extreem. Dan zou ze waarschijnlijk geen schrijfster geworden zijn. Minder succesvol waarschijnlijk. Maar ze zou alle succes zo inleveren om die zelfmoord ongedaan te maken en om op te groeien in een gezin met twee ouders.

Psychose

Ze is bipolair. Vroeger heette dat manisch-depressief. Ze is ooit opgenomen geweest vanwege een psychose. Ze heeft donkere periodes gehad, zoals in die periode van die column over Rob Oudkerk. Ze kent ook hoge pieken die veel creativiteit aanboren. Inmiddels zijn de scherpe randjes er wel een beetje vanaf. Het gaat goed.

Wild

Zo in het echt is ze lang niet zo wild als het beeld dat er van haar bestaat. Rauw, seks, wild, een beetje maf. Dát is het beeld, maar ze blijkt veel rustiger. En ontwapenender, signaleert Roelof. Tuurlijk, ze is een dagje ouder, maar toch. Ach, het beeld dat mensen hebben. Heleen grinnikt er een beetje om.

Oma

Ze is goed met baby’s en bejaarden, zegt ze. Lief en geduldig. De rest kan voor zichzelf zorgen toch? Ze verzorgde haar moeder tot haar dood. En afgelopen jaar werd ze oma. Leuk! Samen met haar dochter wil ze een boek schrijven over de bevallingscultuur in Nederland. Daar zullen wel weer wat heilige huisjes omver gaan. Daar is het niet per se om te doen. Maar toch, er zijn vaak van die dingen waar mensen niet hardop over durven te praten ‘en dan vind ik het wel fijn om degene te zijn die dat wél doet’.

Over 57

Roelof Hemmen vierde in 2020 zijn 57ste verjaardag. Een opwindende leeftijd, vindt hij, die vragen oproept. ‘Hoe ben ik plotseling zo oud geworden? Hoe geef ik de rest van mijn leven zin?’ Hij heeft geen tijd voor flauwekul, want ‘het leven is te kort voor slechte wijn’. In 57 praat hij met generatiegenoten over deze levensfase. Hoe zijn ze geworden wie ze zijn? Welke lessen hebben ze geleerd? Hoe zien ze hun toekomst?


Mede mogelijk gemaakt door