#24 Who's the boss?

Amerika Podcast16 apr 202060 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Gouverneurs vinden in ieder geval dat zij mogen bepalen wanneer de economie weer wordt opgestart in hun staten. Verschillende gouverneurs waarschuwen, samen met experts en het bedrijfsleven, dat er veel meer tests nodig zijn om maatregelen op te heffen.

De sleutel ligt bij het tiende amendement van Amerikaanse de grondwet, legt Bernard uit. Daarin wordt bepaald of de president de absolute macht heeft, zoals Trump zegt, of dat het toch bij de gouverneurs ligt. Trump zou wel eens teleurgesteld kunnen worden door de letter van de wet, ook al wordt de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten.

Terwijl sommige gouverneurs op de rem willen trappen, willen Trump-supporters juist sneller opschorten van de maatregelen. In Michigan bijvoorbeeld, werd heftig geprotesteerd. Bij Trumps corona-persconferenties wordt ondertussen dagelijks een nieuwe zondebok aangewezen. Van de WHO, naar China, Obama en de gouverneurs. Maar naar zichzelf kijkt hij nooit.

Ondertussen is voormalig president Obama eindelijk achter Joe Biden gaan staan, de man die deze zomer de kandidaat voor de Democraten moet worden. In hoeverre verandert dat het lauwe gevoel bij veel kiezers over Biden, en kunnen we al spreken van een Hillary Clinton-effect?

Natuurlijk is er ook weer ruimte voor een paar leuke luisteraarsvragen. Blijf ze sturen!

Over de Amerika Podcast

De Amerika Podcast verschijnt één in de twee weken, en wordt gepresenteerd door Jan Postma vanuit Washington DC en Bernard Hammelburg vanuit Amsterdam (of New York, als dat zo uitkomt). Luister naar de Amerika Podcast via je favoriete podcast app of via bnr.nl/amerika