#26: Obamagate
Het is het grootste politieke schandaal ooit en we gaan er de komende weken nog veel over horen, zo belooft president Trump. De term Obamagate zorgt op Fox News en social media voor opgewonden reacties. Maar wat bedoelt Trump er nu precies mee? Bernard en Jan bespreken wat we weten en wat we niet weten.
Trump suggereert dat de Obama-regering hem heeft tegengewerkt in de aanloop naar zijn presidentschap. Er zou sprake zijn van een coup. Een schandaal nog groter dan watergate. Maar details geeft hij niet.
Trump-supporters en conservatieve Amerikaanse media richten zich op een bijeenkomst in het Witte Huis waar onder meer toenmalig FBI-baas James Comey, Obama en ook Biden bij waren. Ook zien Republikeinen bewijs in verzoeken tot het ‘demasken’ van de identiteit van Flynn. Maar dat demasken is veel minder controversieel dan wat het Trump-kamp beweert.
Het begon met een lange reeks aan #obamagate tweets nadat bekend werd dat Justitie de Michael Flynn zaak wil seponeren. Maar een rechter trapt op de rem: hij wees een extern persoon aan om de tegenargumenten op een rij te zetten. Hij wil ook dat onderzocht of Flynn voor meineed kan worden vervolgd.
Het lijkt allemaal op een mooie afleidingsmaneouvre van Trump, want zo was er even minder aandacht voor corona, en de hoorzitting van dr. Fauci. Fauci was op diplomatieke wijze kritisch op Trump en kreeg het daardoor aan de stok met de president.
Verder natuurlijk aandacht voor de inmiddels traditionele vraag in deze podcast, waar is Biden? Kijken we naar de shortlist voor running mate, duiken we even in de geschiedenis van een roestend Nederlands stukje Washington en is er natuurlijk weer ruimte voor luisteraarsvragen.
Over de Amerika Podcast
De Amerika Podcast verschijnt één in de twee weken, en wordt gepresenteerd door Jan Postma vanuit Washington DC en Bernard Hammelburg vanuit Amsterdam (of New York, als dat zo uitkomt). Luister naar de Amerika Podcast via je favoriete podcast app of via bnr.nl/amerika

Amerika Podcast
Amerika, het land van hamburgers, sneakers, Donald Trump en Joe Biden. Van daklozen, miljardairs en de iPhone. Van tegenstellingen. Bernard Hammelburg en Jan Postma kijken in de Amerikaanse ziel.