#27: Muilkorf of mondkap?

Amerika Podcast28 mei 202054 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Twitter moet natuurlijk op zijn tellen passen, want een gebruiker met 80 miljoen volgers raak je niet graag kwijt. En is het censuur? Trump zou Trump niet zijn als hij niet onmiddellijk met een geconditioneerde reflex kwam: sancties. Als sociale media de conservatieve stem het zwijgen op willen leggen, dan gooi ik ze dicht, dreigde hij.

Lees ook | Opinie | Verwijder Trump van Twitter

Een van de twistpunten is de bewering van Trump dat John Scarborough, oud-politicus en presentator van de ontbijt-TV-show ‘Morning Joe,’ een verdacht rol heeft gespeeld bij het overlijden van een vrouw, in 2001. In een serie tweets schetst hij het beeld van een moordenaar. Het ging zo ver dat de weduwnaar van de overleden vrouw een vergeefs beroep deed op Twitterbaas Jack Dorsey om de aantijgingen tegen te houden.

En dan nog corona. Het virus heeft al meer dan 100.000 Amerikanen het leven gekost, maar de staten proberen, aangemoedigd door hun president, het leven en de economie weer vlot te trekken. Hoewel het protocol nu in vrijwel het hele land het dragen van mondkapjes voorschrijft, blijft Trump dat koppig weigeren.

Lees ook | Trump komt met decreet om sociale media aan te pakken

Het is een onderwerp dat Trumps Democratische tegenkandidaat, Joe Biden, aangrijpt om zijn voortdurend haperende verkiezingscampagne wat vaart te geven. Op de een of andere manier slaagt Biden, ondanks de bemoedigende steun in de peilingen, er met regelmaat in zijn eigen glazen in te gooien. Nu weer door zwarte Amerikanen voor te houden dat ze ‘niet echt zwart zijn als hem niet steunen’. Hoe kun je zo blunderen?, vragen Jan en Bernard zich af.

Links bij deze podcast

Vaste luisteraar Bas Koetsier maakte ons attent op een Youtube-filmpje van Neil Webers, een Nederlandse ondernemer in Philadelphia, die heel goed een aantal verschillen tussen Amerika en Nederland laat zien.

Over de Amerika Podcast

De Amerika Podcast verschijnt één in de twee weken, en wordt gepresenteerd door Jan Postma vanuit Washington DC en Bernard Hammelburg vanuit Amsterdam (of New York, als dat zo uitkomt). Luister naar de Amerika Podcast via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/amerika