#31: De week van de middelvinger

Amerika Podcast3 jul 202054 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Jan en Bernard kunnen niet anders concluderen dan dat jongeren massaal hun middelvinger opsteken tegen wanhopig en vergeefs waarschuwende experts. In de zuidelijke staten en Californië stroomden cafés, restaurants en stranden vol met tegen elkaar aan hangende menigten. En dus keren die staten subiet terug naar een lockdown.

Image
(BNR)

Beluister ook | Double Dutch: Virus en veep

Beeldenstorm

Het zou best eens een echte omslag kunnen zijn, de opmerkelijke wijze waarop de zuidelijke Amerikaanse staten afrekenen met hun racistische verleden. Donald Trump verzet zich ertegen, en daar staat hij niet alleen in. Ook elders – bijvoorbeeld in Nederland – zijn er veel mensen die menen dat je het falen in het verleden niet kunt uitpoetsen door de herinneringen weg te halen.

Maar de Republikeinse gouverneur van Mississippi sloot zich aan bij de beeldenstormers door de omstreden vlag van zijn staat af te schaffen. Jan reed naar Richmond, de hoofdstad van wat tijdens de Burgeroorlog de zuidelijke Confederatie was. De burgemeester koos ook de kant van de protestbeweging, dus weg met Stonewall Jackon.

Verkiezingen

Trumps rivaal Joe Biden blijft in de peilingen opmerkelijk hoog scoren. Of dat ook betekent dat hij die voorsprong vasthoudt, weet niemand, maar hij verbrak zijn stilte met een harde aanval op Trump. Die stilte kan een goed wapen zijn, als je ervan uitgaat dat Trump zich met corona, de economie en de rassenkwestie stevig in de nesten werkt. New York Times columnist Thomas Friedman schreef: “Trump heeft twee onzichtbare vijanden, het coronavirus en Joe Biden.”

Afghanistan

Jan en Bernard kijken ook naar het relletje over mogelijke Russische betalingen aan de Taliban om aanvallen op Amerikaanse en geallieerde troepen uit te voeren. Trump houdt bij hoog en laag vol dat hij van de hele zaak niets wist, al ontkent hij niet dat het is gebeurd. Bernard neemt het voor Trump up: hij kan best eens gelijk hebben.

Over de Amerika Podcast

De Amerika Podcast is een wekelijkse podcast die wordt gepresenteerd door Jan Postma vanuit Washington DC en Bernard Hammelburg vanuit New York (of Amsterdam, als dat zo uitkomt). Luister naar de Amerika Podcast via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/amerika