#58 Totall loss

Amerika Podcast7 jan 202146 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De vraag of er sprake was van opruiing door Trump, een misdrijf, is voer voor juristen en journalisten, en zal nog lang tot debatten leiden. De directe aanleiding voor de menigte om ruiten en deuren van het Capitool open te breken en naar binnen te trekken, was niet alleen die oproep, maar het besluit van vicepresident Mike Pence om zich niet te laten intimideren door Trump, die van hem eiste dat hij de verkiezingsuitslag tijdens een speciale zitting van het Congres alsnog ongedaan zou maken. Pence was zeer duidelijk in zijn weigering, ‘ontvolgde’ Trump van zijn Twitter-account en verbrak opmerkelijk kordaat de relatie. Trump was de verliezer.

Luister ook | Newsroom: De dag dat de VS langs het randje van de afgrond ging

Lees ook | Liveblog: Chaos in Washington na bestorming Capitool

Certificering verkiezingsuitslag

Die speciale zitting van het Congres was de ceremoniële certificering van de uitslag van het Kiescollege, en daarmee van de verkiezingsuitslag. Dat is normaal een hamerstuk, voorgezeten door de vicepresident, in diens capaciteit als voorzitter van de Senaat. Omdat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een krappe meerderheid hebben, stond al van te voren vast dat Republikeinse pogingen om de uitslag aan te vechten, zouden stranden. Niettemin deden enkele sentoren en een grote groep leden van het Huis pogingen om de telling in een aantal staten te bestrijden. Ondanks de dramatische rellen die zich midden tijdens het debat voordeden, werd de procedure nadien keurig afgewerkt. Joe Biden is nu, ook officieel, ‘president-elect.’ En ook hier is Trump dus de verliezer.

Senaat

Er was, ondanks de pijnlijke apotheose van de verkiezingsmarathon – die van 3 november tot de ochtend van 7 januari heeft geduurd – ook goed nieuws voor Biden. Na een spannende strijd, vielen de twee Republikeinse Senaatszetels in Georgia in handen van de Democraten. Daarmee is de zetelverhouding in de Senaat 50-50, maar aangezien de vicepresident voorzitter is, en dus de 101-ste senator, krijgt Kamala Harris een extra prominente rol. De laatste klap voor Trump. Het feuilleton eindigt in een total loss.

Over de Amerika Podcast

De wekelijkse Amerika Podcast wordt gepresenteerd door Jan Postma vanuit Washington DC en Bernard Hammelburg vanuit New York of Amsterdam. De podcast komt elke woensdag online, en is te beluisteren via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/amerika.