#68 Grensgevallen

Amerika Podcast17 mrt 20211 uur 4 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Biden legde de bouw van de muur stop, ging aan het werk om duizenden kinderen te herenigen met de ouders van wie ze gescheiden waren. Hij gaf opdracht om de opvangfaciliteiten te voorzien van personeel, voedsel en medische hulpmiddelen, en hervatte de gewoonte om, als het kinderen betreft, op zoek te gaan naar familie, vrijwilligers of voogden die zich over de kinderen ontfermen. Natuurlijk zijn de Republikeinen woedend, gouverneur Abbott van Texas voorop.

Corona

Biden houdt de ogen vooralsnog strak op de bal. Zijn hoogste prioriteit heeft de strijd tegen corona. Jan en Bernard vragen zich af of hij zijn beloftes kan houden: iedereen op zijn minst een eerste prik vóór één mei, en dan op de Fourth of July, de nationale feestdag, terug naar een min of meer normaal leven. ‘Gewoon met de familie barbecueën,’ zegt Biden. Om dat waar te maken heeft hij zoveel doses vaccin laten kopen dat hij verwacht ‘een deel aan het buitenland te kunnen schenken.’ Uit de peilingen blijkt dat hij met die voortvarende aanpak veel steun wint, ook bij de Republikeinen die nog altijd denken dat hij de verkiezingen heeft gestolen.

Impeachment

Nee, toch, niet weer?! Jawel, het zou zomaar kunnen gebeuren. Niet tegen Donald Trump, maar tegen Andrew Cuomo, de gouverneur van New York. Die heeft niet alleen gesjoemeld met het aantal coronaslachtoffers – onder andere door zieke bejaarden naar verpleeghuizen te sturen, waar ze overleden. Er is inmiddels ook een aantal vrouwen uit de coulissen gestapt die hem beschuldigt van #MeToo-misdragingen. De Democratische partijtop dringt er bij hem op aan dat hij aftreedt, en plaats maakt voor vicegouverneur Kathy Hochul.

Over de Amerika Podcast

De wekelijkse Amerika Podcast wordt gepresenteerd door Jan Postma vanuit Washington DC en Bernard Hammelburg vanuit New York of Amsterdam. De podcast komt meestal woensdag online, en is te beluisteren via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/amerika.