#70 Bidens spiekbriefshow

Amerika Podcast1 apr 20211 uur 1 minuut
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Biden wil ruim 2.000 duizend miljard dollar stoppen in een aantal stimuleringsprogramma’s, waaronder de infrastructuur en het elektriciteitsnet. De rekening gaat gedeeltelijk naar het bedrijfsleven, in de vorm van hogere vennootschapsbelasting.

Spiekbriefjes

De aankondiging leidde onmiddellijk tot felle discussies, waardoor het vorige optreden van Biden alweer een beetje was vergeten: zijn eerste persconferentie. Jan en Bernard keken daar met verbazing naar. Er waren maar dertig journalisten, en vooral van media waarvan de president niet veel te vrezen had. Biden had de mogelijke antwoorden duidelijk uit zijn hoofd geleerd, of las voor uit het stapeltje spiekbriefjes dat voor hem lag. Geen spontaniteit, geen risico – het was een wonderlijke vertoning.

Lees ook | Biden wil belastingen bedrijven verhogen voor zijn 'new deal'

Rio Grande

Jan zat aan de Rio Grande, de grensrivier tussen Mexico en de Verenigde Staten, om met eigen ogen te zien hoe groot het probleem van de toestromende menigte vluchtelingen is. Volgens critici zette Biden, door de retoriek over immigranten te veranderen ten opzichte van zijn voorganger, Trump, als het ware de grens open. Immigranten zagen het, volgens de critici, als een soort open uitnodiging. Dat de situatie zorgelijk is bleek uit het feit dat de Biden vicepresident Kamala Harris opdracht gaf om de grenskwestie onder haar hoede te nemen.

Fauci Ouchie

Jan heeft inmiddels zijn eerste dosis vaccin ingespoten gekregen. Wat dat betreft gaat het snel beter in de Verenigde Staten. Biden had in zijn eerste honderd dagen als president 200 miljoen doses vaccin toegezegd, en het lukt. Voor eind april heeft zowat elke Amerikaan zijn eerste prik gehad. Er is een mooie bijnaam voor: Fauci Ouchie – Fauci is de beroemde epidemioloog, en ‘ouch’ betekent ‘au.’ Er zijn T-shirts te koop met een hartje met daar doorgeen een injectiespuit, en de tekst ‘I got my Fauci Ouchi.’

Over de Amerika Podcast

De wekelijkse Amerika Podcast wordt gepresenteerd door Jan Postma vanuit Washington DC en Bernard Hammelburg vanuit New York of Amsterdam. De podcast komt meestal woensdag online, en is te beluisteren via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/amerika.