#75 Jokkebrokken

Amerika Podcast5 mei 202152 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Vergeleken met Trump, die in zijn eerste honderd dagen 214 keer loog – en volgens de Washington Post gedurende zijn hele presidentschap 30.573 keer – valt het nog mee, maar er zitten best serieuze kwesties bij, over immigratie, de crisis aan de Mexicaanse grens en belastingen. Het roept de vraag op waarom presidenten zo vaak liegen, van Washington en Jefferson, tot Johnson, Nixon, Reagan, Bush 1 en Bush 2, en natuurlijk Clinton. Jan en Bernard zetten de beroemdste leugens op een rijtje.

Hamburger

Natuurlijk laten de Republikeinen zich momenteel ook niet onbetuigd. Ze blijven vasthouden aan het thema van de gestolen verkiezingen, wat zeventig procent van de Republikeinse kiezers gelooft. En ze kwamen met het verzonnen verhaal dat Bidens klimaatpolitiek het einde gaat betekenen van de hamburger. Wat voor Jan en Bernard een mooie aanleiding is om eens in de geschiedenis van dit beroemdste Amerikaanse gerecht te duiken. En nee, McDonalds was niet de eerste.

51ste staat?

Vraag: waar woont Jan? Antwoord: in Washington, DC. Dat ‘DC‘ staat voor District of Columbia. Het is geen staat, en al decennia lang voeren de inwoners en een grote groep sympathisanten actie voor het verleden van staatsrechten aan DC. Het zou dan de 51ste staat worden. Inwoners hebben wel kiesrecht, maar geen volksvertegenwoordigers in het Congres, en dat zou dan veranderen. Het Huis van Afgevaardigden is ervoor, maar de Senaat ligt dwars, en niet alleen Republikeinen, want – zeggen de tegenstanders – dat kan alleen via een wijziging van het aanhangsel van de Grondwet, de Bill of Rights, de verzameling van alle amendementen.

Over de Amerika Podcast

De wekelijkse Amerika Podcast wordt gepresenteerd door Jan Postma vanuit Washington DC en Bernard Hammelburg vanuit New York of Amsterdam. De podcast komt meestal woensdag online, en is te beluisteren via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/amerika.