#111 Knokken om kiesrecht

Amerika Podcast13 jan 20221 uur 3 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Joe Biden sluit zijn eerste jaar als Amerikaans president knokkend af. Hij heeft de grootste moeite om een belangrijke verkiezingsbelofte na te komen: betere wetten om zwarte kiezers gemakkelijker naar de stembus te krijgen. Alle vijftig Republikeinen – de helft van de Senaat – zijn tegen. Het is gebruikelijk dat belangrijke wetten met minstens zestig stemmen worden aangenomen. Desnoods moet, vindt Biden, die ‘filibuster’-regel worden vervangen door stemmen met een simpele meerderheid. Jan en Bernard zien ook in dat geval geen succes, want onder de 50 Democraten in de Senaat zijn er minstens twee die de ‘filibuster’ willen behouden. 

Een ander lastig probleem is de inflatie-explosie, met enorme prijsstijgingen tot gevolg. Een gebruikte auto is 37 procent duurder, een biefstuk 21,4 procent. De financiële markten zijn duidelijk zenuwachtig, en dus moet Biden ook vrezen voor een instabiele economie. 

Jan en Bernard duiken de geschiedenis in en vertellen over een voorgenomen staatsgreep tegen president Franklin Roosevelt, georganiseerd en gefinancierd door de conservatieve financiële elite uit die tijd, met kopstukken als J,P. Morgan jr, Henry Ford en de topman van General Motors, bewonderaars van Hitler en Mussolini. Hun slogan, ‘America First,’ klinkt behoorlijk hedendaags. En er zijn weer verheugend veel luisteraarsvragen.