#119 Biden en het zwarte goud

Amerika Podcast10 mrt 202252 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Vraag een Amerikaan waarover hij zich het meest zorgen maakt, en het antwoord is: de benzineprijs. Een liter is naar onze maatstaven nog altijd goedkoop, 1,55 euro, maar de Amerikanen klagen steen en been. Dat president Biden de import van Russische olie verbood klonk heel stoer, maar Jan en Bernard vragen zich af of hij er goed aan deed. Want de prijs ging onmiddellijk omhoog en de bondgenoten hadden er de pest in.

Biden hoopt dat op te lossen door nieuwe contacten met dubieuze landen: Saoedi-Arabië, dat hij na de moord op journalist Kashoggi een ‘paria-land’ noemde, en Venezuela, waarmee Washington zo ongeveer op voet van oorlog leeft. Maar ja, het zwarte goud ligt er voor het oprapen... en als die landen de kraan wat verder opendraaien, is Biden spekkoper.

Donald Trump had zijn eigen oplossing: schilder Chinese vlaggetjes op Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, ‘bomb the shit out of the Russians,’ en vervolgens vliegen de Russen en Chinezen elkaar in de haren. Jan en Bernard sorteren dit in de kolom grappige verhalen.

Er waren zeer veel luisteraarsvragen, ook via Whatsapp – 06-28135020, waar je vragen kunt inspreken. Vanaf deze week komen de beste, leukste, meest kritische en originele vragen en opmerkingen in aanmerking voor de exclusieve Amerika Podcast koffiebeker, naar een ontwerp van illustrator Eric Coolen.