De OV-chipkaart-slapstick

Ben van der Burg25 mei 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Twaalf jaar geleden woonde ik in Tokio. De metro betaalde ik door mijn telefoon tegen een NFC-lezer aan te houden. Ik had een zogenaamde Felica NFC-chip in mijn telefoon. Er woedde in Japan een strijd met de zogenaamde Suica-kaart, die ook een telefoonmogelijkheid kreeg. De klant profiteerde van de concurrentiestrijd. Ze genoot van het gemak van betalen tijdens het reizen.

In die tijd las je over de problemen bij het opstarten van de OV-chipkaart in ons land. Mijn oplossing was simpel: consulteer de professionals die de betaalkaart in Japan hebben geïntroduceerd, kopieer het concept naar Nederland en je hebt een paar jaar later de uitstekend werkende OV-chipkaart.

Die oplossing hanteerde de wijze mannen achter de OV-chipkaart niet. Waarschijnlijk zouden ook te weinig Nederlandse consultants geld hebben verdiend in dat geval. De ontwikkeling van de OV-chipkaart begon in 2001. De landelijke oplevering vond plaats in 2012, kosten één miljard euro. De kaart kreeg regelmatig veel kritiek. Ik moest zo’n kaart een keer voor mijn vader aanvragen en ik begreep direct de kritiek. Het aanmeldproces was een drama.

Roepen vanaf de zijlijn is echter makkelijk. Het gaat erom wat er nu staat. Hoe blij we ermee zijn. Afgelopen maandag was het zover. We kunnen dan eindelijk in Nederland vanaf 22 mei 2017 inchecken in de bus en op treinstations met je mobiele telefoon. De historische mijlpijl is geslagen.

Na een paar uur begon de heksenketel te koken. Het lukte klanten niet om zich aan te melden, te complex. Een citaat uit de NRC: 'Gebruikers moeten via de website van OV-chip mobiel […] drie apps downloaden: een wallet (virtuele portemonnee), een NFC-manager en de OVCM-app. Tussen de tweede en derde app moet een kaart worden toegevoegd, een machtiging worden verleend voor automatisch opladen en 0,01 cent worden overgemaakt als betalingscheck.'

Wie verzint zoiets?

Het commentaar van de woordvoerder Nicky Jansen van OV-chip mobiel spreekt boekdelen. Ze hadden de enorme aanloop niet voorzien. De computersystemen konden het niet aan. Ook vertelde ze nooit gepretendeerd te hebben ‘dat deze unieke, nieuwe techniek vanaf het eerste moment helemaal perfect zou zijn.’ Hoezo nieuwe techniek?

We weten allang dat de betrokkenen bij de OV-chipkaart prutserige klungelaars zijn. Maar Laurel & Hardy klungelden ook. Zo kun je het best naar de wereld rondom de OV-chipkaart kijken, als naar een sketch van Laurel & Hardy.