De paus heeft het mis

Ben van der Burg9 nov 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(Foto: BNR)

Hij vindt dat smartphonegebruikers zich misdragen. Dat blijft niet beperkt tot gelovigen. Zelfs ongelovigen, priesters en bisschoppen doen aan het ritueel mee. De paus vervolgde: ‘Waarom zegt de priester tijdens de eredienst op een gegeven ogenblik: Verhef uw hart? Hij zegt toch niet: verhef uw smartphone om foto’s te maken? Neen, dit is echt een afschuwelijke zaak’.

De paus vergeet dat mensen graag herinneringen koesteren. Als je dan een keer de paus in het echt ziet dan wil je graag dat moment vereeuwigen. Zodat je je ervaring kunt delen met je familie, vrienden of zelfs de wereld. Dat kun je een ‘afschuwelijke zaak’ vinden, maar heeft ook iets aandoenlijks.

Het katholieke opperhoofd spoort ons in zijn rede aan om tot rust te komen en echt contact met elkaar te onderhouden. We moeten onszelf niet verliezen in social media-gebruik of technologie, vindt hij. Hij heeft een punt wat betreft het gebrek aan rust. Maar om een verslavend algoritme in je telefoon daarvan de schuld te geven, is te makkelijk. Je geeft de uitvinding van vuur ook niet de schuld van een brand in een kippenboerderij.

De Argentijnse paus definieerde niet wat hij onder echt contact verstaat. Waarschijnlijk doelt hij op een gesprek voeren waarbij je luistert naar elkaar, met je aandacht erbij, waarbij je gedachten niet afdwalen. Konden de mensen dat voor de komst van de mobiele telefoon beter dan nu? Ik betwijfel het. Toen was toch ook de meerderheid van de mensen niet in staat zijn hart te verheffen. Anders had de geschiedenis er wel anders uitgezien.

Je kunt dan beter uren per dag zoeken naar contact met je medemens via Facebook, Instagram, Whatsapp en een beetje Snapchat. Dat je daarmee je medemens slechts beperkt in zijn hart raakt, heeft de paus goed gezien. Alleen: daar kun je de smartphone niet de schuld van geven. Daarvan moet je de Homo sapiens de schuld geven. Dat ligt aan zijn gebrekkige “skill set” om te leven naar Gods wil.

Trouwens, ik denk dat de ruim 35-duizend mensen die afgelopen woensdag op het gaming platform Twitch keken hoe 'Imaqtpie' de game League of Legends speelde, zich meer verbonden voelden met elkaar dan vele gelovigen op het Sint-Pietersplein afgelopen zondag. De bevlogenheid van 'Imagqtpie', de interactie op de chat tussen de kijkers, daar kan de paus nog een puntje aan zuigen.