Bewegingsdata mailen

Ben van der Burg23 nov '17 21:260
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR
BNR (Foto: BNR)

‘Een relatie kan ook ongezond zijn. Hard werken is ook ongezond. Of je gezond bent, hangt van veel factoren af. Die je niet altijd kunt meten.’ Hij stelde dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om de zorgkosten te dragen. We begeven ons op glad ijs als je bepaalde groepen in onze samenleving uitsluit omdat ze ongezond leven.

Ik ben het zo verschrikkelijk met hem oneens. Natuurlijk staat solidariteit hoog in mijn vaandel. Toch heb ik moeite met iemand die overgewicht heeft, vijftien pakjes sigaretten per week rookt, een fles wijn per dag achteroverslaat, ziek wordt, in aanmerking komt voor een duur medicijn en onze samenleving tonnen kost. Terwijl ik minder moeite heb met iemand die gezond eet, drinkt, beweegt, leeft, ziek wordt en vervolgens tonnen kost.

Gewoon om het simpele feit dat data aantoont dat een gezonde levensstijl de kans verkleint dat je ziek wordt. Sommigen hebben inderdaad pech. Ze leven gezond en worden toch ziek. Daarom lijkt het me zinnig dat je een gezonde levensstijl stimuleert en vervolgens beloont, terwijl je een ongezonde levensstijl afstraft. Maak sigaretten 20 euro per pakje, zoals in Australië waar je $22 betaalt voor een pakje Marlboro. Voer een vleestaks in. Gebruik de extra belastinginkomsten voor een subsidie op fruit en groente. Je kunt over dit soort maatregelen lang praten, veel lobbyisten spreken, in eindeloze discussies belanden, terwijl ieder weldenkend mens snapt dat we beter af zijn als je dit soort maatregelen snel invoert.

Vervolgens stimuleer je bewegen door een beloning te geven als mensen kilometers maken. Menzis heeft al vijf jaar zo’n programma waarbij je de gegevens van je fitness-app deelt met de verzekeraar. 225 duizend mensen sparen punten. Leg je een kilometer af? 25 punten erbij. De punten kun je inruilen voor een korting op de aanvullende premie of korting op producten in de webshop. Zilveren Kruis geeft kortingen voor de bioscoop of dierentuin als verzekerden minimaal drie keer per week 4.000 stappen zetten of een enquête invullen over hun slaapgedrag. De Friesland beloont fysieke en mentale inspanningen met spaarpunten voor producten, cursussen en workshops die 'bijdragen aan uw vitaliteit'.

Nu zegt de CZ Groep nog ‘nee’ tegen beloningen als klanten fitnessdata delen. Wacht maar totdat de concurrentie tractie krijgt met de bewegingsstimuleringsprogramma’s. Dan zal CZ volgen. Wat we alleen maar kunnen toejuichen. Van voortschrijdend inzicht wordt zelfs een verzekeringsmaatschappij wijzer.