Voed technologie op alsof het je kind is

Ben van der Burg5 jan 2018
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR
BNR

Deze passage van de guru Kelly komt overeen met de kerngedachte van het manifest van de Unabomber Ted Kaczynski die eind vorige eeuw in The Washington Post verscheen. De Unabomber vertaalde deze gedachtegang echter destructief. Technologie zal ons vernietigen. Om gehoord te worden, stuurde hij bombrieven naar mensen die iets met technologie deden. Boeiende constatering: dat technologie ons vernietigt komt overeen met de waarschuwingen die Elon Musk en Stephen Hawking doen over kunstmatige intelligentie.

Doordat weinigen technologie als dynamisch holistisch systeem zien, maar als een hulpmiddel om ons leven aangenamer te maken, vergroot je de kans op ontsporing. We nemen Facebook als voorbeeld. Je kunt al je vrienden ontmoeten op Facebook. Dat is leuk. Dagelijks doen inderdaad bijna 1,5 miljard mensen dat. Hé, je komt in een filterbubbel terecht. Je maakt deel uit van de dopamine-economie. Facebook heeft invloed op wat je denkt, voelt en begeert, dankzij hun briljante kunstmatige intelligentiealgoritmes. Oei, wil ik dat wel, vraag je jezelf vervolgens af. Je kunt Facebook beschouwen als eendimensionaal tijdsbedrijf. Je raakt echter vanzelf in een organisme verstrengeld dat verder reikt dan je kunt overzien.

Bij organismen denken velen: het komt wel goed, het groeit vanzelf, het komt uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Terwijl de één beter op zijn pootjes terecht komt dan de ander. Als uit ieder onderzoek blijkt dat een slechte hechting bij jonge mensen gedragsproblemen, crimineel gedrag of de kans op psychiatrische aandoeningen vergroot, dan kun je als verzorger beter zorgen voor een veilige hechting met een kind. Simpeler is het niet.

Hetzelfde geldt voor technologie. Je kunt natuurlijk niet overzien wat bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie in de toekomst voor ons in petto heeft. Zoals je ook niet weet of je kind het aardig gaat doen in zijn leven. Maar je kunt wel zorgen dat je nu al maatregelen neemt die de kans op toekomstige problemen verkleinen. Denk in het geval van kunstmatige intelligentie aan transparantie van algoritmen, het gebruik van open source of het in acht nemen van iemands privacy. Als we dat niet doen dan vergroot je de kans dat technologie net zo ontspoort als Ted Kacynski als mens ontspoorde.