China spint garen bij ons dataprotectionisme

Ben van der Burg1 feb '18 22:143 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR
BNR (BNR)

Terlou betoogde dat vanuit het confucianisme de gang van zaken rond het stoplicht niet vreemd is. De Chinees denkt aan het collectief. Als het goed is voor het collectief dan is het goed voor China en daar ben je als individu ondergeschikt aan. Daarnaast moet je het belang van de leiders niet onderschatten. Als je individuele vrijheid niet gewend bent, is het handig als sterke machtshebbers je richting bepalen.

Een Chinese burger vindt het vanuit zijn cultuur een minder groot probleem dat de overheden of bedrijven data over hen verzamelt en de burger vervolgens laat doen wat ze goeddunkt. Interessant in die zin dat volgens velen het succes van de toekomst vooral afhangt van de data die wordt verzameld en de slimme algoritme die wordt verzonnen om iets met die data te kunnen doen.

Nu het Westers perspectief. Het lijkt wel of we het een beetje zat zijn om het product van een paar grote spelers te zijn. Jarenlang vonden we het prima dat bedrijven als Facebook en Google meer van ons te weten kwamen dan we bewust waren. Een mooi voorbeeld is dat de CTO van Amazon, Werner Vogels, mij ooit vertelde dat Amazon opzettelijk de aanbevelingen minder goedmaakt dan ze kunnen, omdat mensen anders schrikken wat ze eigenlijk begeren.

We geven onze data in ruil voor gratis diensten. Dat was de deal, iedereen ‘happy’ in onze digitale samenleving. Toch zie ik een trend de andere kant opgaan. Afgelopen week was er een hoorzitting in de Tweede Kamer dat grote techbedrijven hun data moeten delen, wat mij trouwens kansloos lijkt.We praten hier over de nieuwe Europese privacy verordening GDPR. Het referendum over de sleepwet komt eraan. Het lijkt erop dat we genuanceerder willen omgaan met onze data in de toekomst.

Een gezonde ontwikkeling? Ik ben een Westerling. Ik vind individuele vrijheid en mijn recht op privacy belangrijk. Alleen lijken onze Westerse waarden ons weleens in de weg te gaan zitten als je kijkt naar hoe belangrijk datacollectie is voor de voortgang van de wereldeconomie. Ondertussen denderen de Chinezen voort. Geen enkele discussie over individuele ethiek zit de Chinezen in de weg en zo heeft straks het democratische westen het nakijken.