Hoeveel marge mag je maken?

Ben van der Burg6 jul 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nadat hij zijn dochter naar bed had gebracht, zocht hij verder en vond een 1023 stuks Koninkrijken kasteel bij Aliexpres voor 49 euro 77. Van het merk Alan dat compatibel is met Lego en er precies hetzelfde uitziet.

Een dilemma was geboren. Kies je voor een copycat of betaal je het volle pond voor het A-merk Lego? Lange tijd was de copycat-kwaliteit een stuk minder dan het origineel. Maar als ik kijk naar mijn Apple Watch-bandje, dan is dat niet meer het geval. Ik betaalde er ooit 179 euro voor in de Apple Store. Ik deed er een jaar mee. Nu betaal ik 12,95 bij Aliexpress en doe ik er zo’n negen maanden mee. Tel uit je winst. Een andere kant van het dilemma is de vraag of je China nog machtiger moet maken door Alibaba, de moeder van Aliexpress, te ondersteunen. Of kies je voor het Hollandse bol.com?

Een andere collega bemoeide zich ermee. Hij spaart Star Wars Lego en vond het schandalig als je Lego kapotmaakt met Chinese alternatieven. Hij wees op mijn Apple Watch-bandje. Hij vond het okay als ik Apple pijnigde met copycat-aankopen. ‘Apple maakt immers schandalige marges, dus daar mag best iets van af.’

Zo ontstond er een antwoord op het dilemma. Hoeveel marge gunnen wij onze leveranciers? Mijn visboer op de hoek mag best een paar euro extra aan mij verdienen. Die man werkt hard. Zorgt voor verse vis. Maakt gezellig een praatje. Niets mis mee. Apple daarentegen ontwijkt belasting en maakte een brutomarge van 64 procent op jouw iPhone X. Velen malen daar niet om omdat Apple zorgt dat je zo van ze gaat houden dat je niet zeurt om een paar honderd euro. Ondertussen hebben ze nog steeds meer dan 250 miljard dollar buiten de Verenigde Staten staan, waarmee je best wat duurzame projectjes zou kunnen ondersteunen.

De beslissing over het kasteel is gemaakt. Ook Lego heeft een belachelijke marge voor een bedrijf dat mensen leert creëren, bouwen en samenwerken. Dus Aliespress? Nee, het werd toch weer bol.com. Chinezen verwerken soms giftige loodverf in namaakproducten en dat doe je je dochter niet aan.

Gebruiken ze eigenlijk loodverf in Apple Watch-bandjes?

BNR
BNR