Bellen is doodeng!

Ben van der Burg10 aug 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dat mensen bang zijn voor bellen vind ik jammer. Dat komt door Snapchat.

Snapchat gebruik ik liever niet. Ik vind de app niet gebruiksvriendelijk en ik heb voldoende alternatieven. Nu heb ik een vriend van de familie Bastiaan die Snapchatfanaat is. Dus ik zit aan Snapchat vast. Ik leer nu een andere manier van communiceren. Ik vind het namelijk heel gewoon om te reageren als iemand iets zegt. Dus als iemand de tekst stuurt: ‘hoe gaat het?’, dan stuur ik terug: ‘Goed en met jou?’

Bij Snapchat gaat dat anders. Bastiaan stuurt een foto van een terras met de tekst: ‘lekker chillen'. Die foto is direct weg. Hoe reageer ik nu? Als ik een tekst stuur dat het fijn voor hem is, dan denkt hij: op welke foto reageerde Ben nu? Want Bastiaan stuurt meer foto’s. Of ik stuur een foto van mijn tuin met de tekst: ‘hier ook'. Maar dat slaat nergens op, want dan hebben twee individuen een zelfstandige feed van foto’s over wat ze op dat moment bezighoudt. Er ontstaat geen dialoog.

Bastiaan lacht en zegt dat ik er niets van begrijp.

De jongeren geven in hetzelfde onderzoek aan dat ze meer met elkaar communiceren dan ooit. Ze Whatsappen, Instagrammen of Snapchatten wel twee uur per dag. Alleen is dat geen communiceren. Ze produceren, Whatsapp uitgezonderd, een stroom individuele berichten, zonder interactie met elkaar.

Dat moeten jongeren natuurlijk zelf weten. En zonder Snapchat zou ik geen foto’s krijgen van een terras in Praag. Toch kan ik me niet voorstellen dat de monoloog, je persoonlijke story, het gaat winnen van de dialoog.

Een enkeling vroeg zich jaren geleden af waarom je privéfoto’s op Facebook zou zetten. ‘Dat is toch leuk?', reageerden vele jongeren. Toen opa en oma de foto’s gingen bekijken op Facebook, vluchtten de jongeren weg. Je vormt je identiteit immers prettiger als je niet voor iedere actie verantwoording hoeft af te leggen. Hetzelfde geldt voor Snapchat. Zodra het besef doordringt dat langs elkaar heen communiceren minder prettig is dan met elkaar communiceren, dan zullen ze het sympathieke witte spookje vaarwel zeggen.