Kassaloos treuzelen

Ben van der Burg28 sep 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR
BNR

Heel af en toe kom ik in een supermarkt en geniet dan van het contact met de vakkenvullers. Ze zijn jong, want ze mogen niets kosten en ze weten nooit iets. Dat laatste vind ik grappig, dat ze niets mogen kosten vind ik zielig. Ik loop altijd direct naar een vakkenvuller en vraag waar bijvoorbeeld het natuurzuivere soda zout staat. Vervolgens doet hij zijn uiterste best om te helpen, alleen komt hij er nooit goed uit. Teamleiders, daar zijn het immers leiders voor, komen vervolgens met de oplossing. Ik schaar dit soort interacties onder het kopje leerzaam en verhelderend.

Ik bestel mijn boodschappen online. Dat gaat goed en dat vind ik niet alleen, want het afgelopen jaar groeide het bestellen van dagelijkse boodschappen met 39%. Voor de toekomst vrees ik echter dat de online bestellingen markt zal moeten veranderen. Mijn boodschappenbezorger rijdt rond in elektrische autootjes en maakte vorige week bekend dat ze retourzendingen van webwinkels als Coolblue, bol.com en Wehkamp mee gaan nemen. Dus het gaat de goede kant op, het moet echter beter.

Ik bestelde afgelopen week vitaminepreparaten. Ik vergat echter wat pillen, dus een dag later bestelde ik wat extra. Het dieselbusje van PostNL met de contact vermijdende bezorger komt daardoor twee dagen achtereen bij mij de straat inrijden. Daarnaast kwam er deze week nog een telefoon en werd het hondenvoer gebracht. Allemaal niet urgente artikelen die best in één keer gebracht zouden kunnen worden.

Een genoegen van de technologisering vind ik het minderen van gedoe. Je auto voorverwarmen, online boodschappen bestellen, alle informatie onder handbereik. Mijn leven wordt daardoor makkelijker, aangenamer en interessanter. De keerzijde zit hem in het doorschieten van het optimaliseren van de handelingen die je als mens verricht. Een kassaloze winkel draagt bij aan de optimalisering, online boodschappen bestellen zelfs nog meer. Alleen kun je zomaar doorschieten. Contact maak je niet meer en vier stinkende busjes in een week kunnen jou helpen, maar het algemeen belang minder.

Op een bepaald moment gaat de waarde zitten in de omslachtigheid, het getreuzel, de onhandigheid en de onvolmaaktheid die een mens menselijk maakt.