Vergelijk de overheid eens met Apple

Ben van der Burg12 okt 20184 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

MEER: Alle columns van Ben van der Burg

De overheid en ICT. Het blijft een bijzonder fenomeen.

Na een dag probeerde ik de Berichtenbox-app nog een keer. De foutmelding was verdwenen. Ik kon inloggen met mijn Digi-D. Aangezien ik meerdere Berichtenboxen beheer, logte ik uit om van gebruiker te kunnen wisselen. Die functionaliteit zit er nog niet in. Wederom een teleurstelling in het gebruik van de app.

Bouwers van die app zullen zich verschuilen achter mantra’s als ‘van fouten leer je’ of ‘door onze agile manier van werken blijven we de app optimaliseren.’

Ik erger me al weken kapot aan mijn nieuwe iPhone XS. Je verwacht met het vlaggenschip van Apple, dankzij de A12 bionic chip, nog meer snelheid en daardoor gebruiksgemak dan met je oude iPhone X. Alleen valt het netwerk constant weg, waardoor bellen lastig wordt. Ik zocht op of ik de enige was. Het komt vaker voor. De iPhone XS heeft echter meer oplaadproblemen en WIFI werkt niet naar behoren. Apple probeerde de problemen afgelopen week op te lossen door een nieuwe software update te pushen. Mijn telefoontjes bleven wegvallen.

Apple en ICT. Het blijft een bijzonder fenomeen.

Apple geeft me zoveel geneugtes dat ik het belprobleem voor lief neem. Ik neem aan dat er binnenkort een nieuwe software update komt, waardoor ik weer normaal kan bellen.

De overheid heeft het best makkelijk. Ze krijgen een bak met geld. Het budget staat dus vast en vervolgens moeten ze zorgen dat ze de beste service bieden aan de burger. Dat lukt ze niet omdat veel tijd, energie, ruimte en liefde verbruikt wordt aan procedurele activiteiten die ook in de kwaliteit van het product zou kunnen worden gestopt.

Apple heeft het nog makkelijker. Ze hebben een onbeperkt budget. Ze hoeven alleen nog maar te zorgen voor een optimale gebruikservaring.

We moeten meedogenloos opbouwend kritisch zijn op alles wat aan ons voorbij trekt. Maar als zelfs een overheid of Apple het niet voor elkaar krijgt, dan kun je hoog en laag springen bij gebreken. Voor de gemoedsrust is diep zuchten en twee keer slikken echter effectiever.