COLUMN | Lulu en Nana

Ben van der Burg30 nov 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

MEER: Alle columns van Ben van der Burg

In mijn brein ontsproten op de daaropvolgende ethische discussie een aantal hersenspinsels.

Eén. We weten allang niet meer wat een natuurlijk leven of een onnatuurlijk leven is. Als ik iedere dag een kleine vijf uur naar mijn smartphone staar, weet ik ook niet wat de invloed daarvan is op mijn hersenen en bewustzijn. Geen idee wat de invloed van telefoonstaren is op mijn omgeving en daardoor de ontwikkeling van de komende generaties. We grijpen continue in op de natuur. Mits onder de goede voorwaarden en omstandigheden, moet de mensheid open staan voor gen-editing.

Twee. Ik ben niet zo bang dat een mens slimmer, beter, sterker, bewuster en flexibeler wordt. Het tegenargument van de commentatoren dat we een tweedeling krijgen van mensen die genetische manipulatie wel tot hun beschikking krijgen en mensen die dat niet hebben, vind ik oneigenlijk argument. Ik keek naar de serie ‘Sahara’ van Bram Vermeulen. Mensen in Mauritanië hebben het nu ook niet best, die tweedeling is er al. Niet iedereen kan zijn lelijke hoofd door de plastische chirurg op laten knappen. Niet iedereen kan zich een huis, tuin, boom en hond veroorloven.

Drie. Over de onvoorziene consequenties mogen we niet lichtzinnig zijn. Een manipulatie kan generaties later gevolgen hebben die we vooraf niet kunnen voorzien. Dan krijgen de meisjes op hun 22ste een derde oog erbij. Daarover kun je je schouders ophalen, omdat je ook onder zogenaamde gewone mensen aparte mutaties hebt rondlopen. Maar voor de meisjes een regelrechte ramp natuurlijk.

Vier vind ik eng. Technologie-gelovigen praten over een platform waarop iedereen met een hobbykit, genen kan knippen, manipuleren en veranderen. Je wilt beter kunnen horen. Je verandert de elementen in je lichaam die daarvoor zorgen. Artsen lachen zich een ongeluk bij dit soort sciencefictionverhalen. Wat echter vaak in de fantasie van de mens zit, verschijnt vaak op één of andere manier vroeg of laat in de realiteit. Punt vier laat me beseffen dat we voorzichtig moeten zijn met het manipuleren van genen. Je hebt namelijk altijd gekken erbij zitten die destructieve dingen gaan uitvoeren.

BNR
BNR