Onthoofding op je tijdlijn

Ben van der Burg8 mrt 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ik rapporteerde de tweet en blokte beide accounts. Ik wil graag in mijn prettige bubbel blijven; ik heb geen zin in radicale gestoorde gekken. In derde instantie dacht ik: hoe kan het Twitter-algoritme mij dit ooit voorschotelen? Ben ik ooit een extremist gaan volgen zonder daar erg in te hebben gehad? Waarschijnlijk was het uit die periode dat ik de zogenaamde Arabische Lente op Twitter volgde. Ik kon het me niet herinneren.

Velen onder ons maken zich zorgen om de vervuiling op social media. Nu we allemaal een stem krijgen en iedereen kunnen bereiken met onze stem, zien we ineens waar trollenfabrieken, verknipte geesten en manipulerende machten toe in staat zijn.

Inmiddels breken we ons hoofd over hoe we met sociale media-platformen om moeten gaan. Een debat in de Tweede Kamer over nepnieuws en desinformatie resulteerde in de start van een publiekscampagne. De PvdA wilde in lijn met haar nieuwe mantra meer zekerheid van minister Ollongren. Ze pleitten voor wetgeving. Want ze zijn er niet zeker van dat zelfregulering van internetplatforms als Twitter, Google of Facebook leidt tot minder manipulatie van het volk.

Zo zal de discussie voortduren. Wij dienen ons te wapenen tegen ongewenste invloeden door bewust te zijn van manipulatoren. De overheid probeert ons te beschermen, waartoe ze niet in staat is. Ondertussen denkt Twitter ook na over oplossingen.

De laatste weken deed de CEO van Twitter, Jack Dorsey, een mediatoertje. Hij zat bij alle invloedrijke podcasts. Hij leek weinig te vertellen. Ja, ‘hate speech’ is een probleem. Daar proberen ze oplossingen voor te verzinnen. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk. Twitter doet er alles aan ‘fake news’ tegen te gaan.

Tussen die open deuren vertelde Dorsey over gezonde conversaties. Je spreekt volgens Dorsey over gezonde conversaties als de deelnemers dezelfde aandacht voor het onderwerp hebben, dezelfde realiteit hebben, zich aan kunnen passen aan het gesprek en verschillende perspectieven belicht kunnen worden in het gesprek. Accounts die zich te buiten gaan aan ongezond gedrag worden tijdelijk of voorgoed op non-actief gezet, wat weer de vrije meningsuiting kan schaden, waardoor er een Catch22 situatie ontstaat.

Massaal blocken, muten en rapporteren zijn de middelen die we tot onze beschikking hebben om de macht te pakken om in onze zelf gesponnen web van de werkelijkheid te blijven. Maak er gebruik van.

BNR
BNR