Met Caroline naar de Intertoys

Ben van der Burg22 mrt 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De stenen winkels vallen daarom bij bosjes om. Voor het effect wat namen. In 2015 V&D, DA en Dixons, in 2016 Scapino, Perry- en Aktiesport, in 2017 The Phone House, Witteveen en McGregor, in 2018 Kijkshop, SuperTrash, MenatWork. Vorige maand Intertoys en onlangs CoolCat.

Voor de moraal wil je in zo’n geval Caroline om hulp roepen. Maar Caroline is de politiek assistente van onze premier. In dit geval heb je niets aan haar.

De nieuwe eigenaar van Intertoys maakte bekend dat fysieke winkels klanten moeten vermaken en verbazen. Uit het FD: de winkels krijgen 'allerlei extra's voor kinderen, van karaokestudio's om videoclips op te nemen tot escaperooms om uit te ontsnappen. Voor 'ouders die altijd een beetje kind zijn gebleven' komen er 'freaky zones', met merchandise van Harry Potter, strategische rollenspellen en collector's items van gewild speelgoed.' Het wordt een gekke boel.

Nu een groot deel van de mensheid zijn volledige vertier, productiviteit, beleving en vermaak in zijn mobiele telefoon vindt, komen er steeds meer alarmerende berichten over ons welbevinden. De menselijke geest lijkt er niet zo goed tegen te kunnen om lang door news feeds te scrollen, urenlang te gamen of talloze selfies te maken. We worden in de dopamine economie te veel afgeleid, we krijgen te veel prikkels. Een mens heeft ook stilte en rust nodig.

Voor de bevestiging checkte ik de belangrijkste uitkomst van het belangrijkste jaarlijkse technologie festival SXSW in Austin dat vorige week plaatsvond. Het resultaat: stilte. Voor de duidelijkheid: technologie-adepten pleiten voor minder technologie. De trend voor de komende jaren is dan ook: geen notificaties, beperkte schermtijd, wandelen in de natuur, contact maken met iemand van vlees en bloed.

Ik heb dan toch behoefte aan de hulp vaneen Caroline.

Ik zie die opgefokte kinderen de Intertoys binnenlopen. Ze rennen naar de escaperoom en ondertussen maken ze een videoclip in de karaokestudio, terwijl hun vader kijkend op zijn mobiel, verkleed als Harry Potter met zijn toverstaf nader tot de verkoopster komt. Onrust en gekte.

Wil de Intertoys klaar zijn voor de toekomst, dan moeten ze juist rust inbouwen. Een stilteruimte inrichten zonder speelgoed waar de kinderen met vader vier uur door moeten brengen. Dan komen er pas verrassingen uit.

Vraag het maar aan Caroline.

BNR
BNR