Versie 2019.16.3.2
Elon Musk voorspelde een maand geleden tijdens ‘autonomous day’ dat Tesla volgend jaar een miljoen auto’s op de weg heeft rijden met zelfrijdende hardware die zo betrouwbaar is dat je eigenlijk geen aandacht meer aan het rijden hoeft te besteden. Er verscheen een glimlach op mijn gezicht. Dat kun je niet serieus nemen.
Neem alleen al de getallen. Tesla verkocht in zijn beste kwartaal ooit 90 duizend auto’s. Vorig kwartaal waren het er 60 duizend. De miljoen auto’s op de weg haalt hij echter nooit als de productie niet exponentieel gaat groeien.
De tweede reden van mijn glimlach betreft de zelfrijdende functie, autopilot genaamd. Ik heb Elon duizenden euro’s betaald om het iedere dag voor hem uit te mogen testen. Elon analyseert mijn rijgedrag en stuurt regelmatig updates naar mijn auto. Kon mijn auto bepaalde bochten nog niet zelf nemen; na een update heeft mijn auto bij dezelfde bocht mijn hulp niet meer nodig. Andersom komt ook voor: bochten die mijn auto voor eigen rekening nam, vereisen na een update een ingreep. Ik heb daar weinig moeite mee. Het leren van de software vind ik boeiender dan het resultaat.
Zelfs als Elon er een potje van maakt, zoals hij op dit moment doet. Hij stuurde de afgelopen twee weken drie dramatisch slechte software updates. Van de 2019.16.2 naar de 16.3.1 naar de huidige 16.3.2. Drie keer stapte ik vol verwachting in mijn auto om de verbeterde autopilot te testen. Tevergeefs want de huidige versie is een ramp.
16.3 heeft de functienavigatie op autopilot, NoA voor de liefhebbers. Als een auto voor je langzamer rijdt, dan adviseert mijn Tesla in te halen. Je hoeft dan alleen je richtingaanwijzer aan te tikken en de inhaalmanoeuvre wordt dankbaar ingezet.Ook neemt deze versie zelf een afslag. Dat is handig omdat ik dankzij de autopilot vaak afritten mis. Alleen werkt het niet. Ik moet te vaak van rijbaan wisselen en vervolgens durft hij zich niet tussen twee auto’s te wurmen. Ik gebruik NoA dus niet meer en wacht ongeduldig op een volgende update.
De Tesla forums staan vol met klachten over de verslechterde autopilot. Mensen verwachten bij iedere update graduele verbeteringen. Terwijl dat helemaal niet kan. Je moet mensen en kunstmatige intelligentie vele trainingsimpulsen geven om vervolgens te kunnen supercompenseren. Wat overigens niet betekent dat ik verwacht dat de 16.3.2 impuls ervoor zorgt dat we volgend jaar volledig zelfrijdende auto’s hebben. Daarvoor hebben zijn nog vele updates nodig. Ik blijf en dat valt soms niet mee en is wellicht volledig onterecht: optimistisch.
| Dossier
Alle columns van Ben van der Burg? Je vindt ze hier!

Ben van der Burg
IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties