Electrosmog gekkies

Ben van der Burg5 jul 20194 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Electrosmog noemen wij hier de schadelijke straling afkomstig van (binnenshuis) Wifi, […], Gsm, en slimme meters, (buitenshuis) zendmasten voor Gsm, Umts en LTE.'

De NRC zocht het onlangs uit en concludeert dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de straling van de 5G masten. De voorzitter van de ICNIRP, de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, Eric van Rongen komt uitgebreid aan het woord. Hij vertelt dat wetenschappelijk alleen is aangetoond dat zendmasten en telefoons het lichaam een klein beetje kunnen opwarmen. Elektromagnetische velden van telecomtoepassingen bevatten echter onvoldoende energie om schade aan ziektes als kanker te kunnen veroorzaken

Inderdaad, ook volgens het ministerie van Economische Zaken en van Klimaat en Medische Zorg en Sport hoeven we ons geen zorgen te maken over 5G, zolang de straling onder de limieten blijft. De strengste Europese limiet is nu 28V/m. Op straatniveau wordt op dit moment volgens de ministeries 'in de meeste gevallen' 0,5 tot 3V/m gemeten. Dit is 'ver' onder de strengste blootstellingslimiet. We kunnen rustig slapen.

Daar denken de mensen van electrosmog anders over. Ze citeren op hun site professor Moshchalkov, professor Adlkofer, professor van Gool en nog vele andere wetenschappers. Zo beukt elektromagnetische straling als een pneumatische hamer op ons lichaam in. Doen we op dit moment een wereldwijd experiment met mensen, zonder hun toestemming. En zijn er substantiële bewijzen dat elektromagnetische straling leidt tot allergische en ontstekingsreacties, veranderingen in het immuunsysteem en beschadiging van het DNA.

19 september demonstreren ze in Den Haag tegen 5G.

Ongetwijfeld zullen sommige mensen gevoelig zijn voor een klein beetje energie van een mobiele telefoon of zendmast. Dat is vervelend voor ze. Ze kunnen daarvoor in therapie gaan. Zodat ze weer om kunnen gaan met de verstoorde energieën in hun hoofd.

Ze moeten niet de samenleving vervuilen met angstverhalen. Als gerenommeerde onderzoekers vertellen dat het geen kwaad kan en je twijfelt, dan zet je daar gerenommeerde onderzoekers tegenover. Als die het tegendeel bewijzen, dan zorg je voor maatregelen, zodat gezondheidsrisico’s weer beperkt worden.

Zoals bij iedere nieuwe technologie komen de angsthazen uit hun hol. Het gevaar ligt immers altijd op de loer. Pas later zal de ervaring van het gemak de nieuwe technologie omarmen.

Meer columns van Ben van der Burg: Je vindt ze hier!

Image