Elektrische step toestaan

Ben van der Burg16 aug 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een paar keer per week test ik in ons kantoor een elektrische step. Zo’n apparaat is prettig, wendbaar, klein en snel. In zeventien Europese landen mag je de elektrische step gebruiken. Op vakantie in Rome, Barcelona of Parijs ben je ze vast tegengekomen. Hier mogen ze de weg niet op. Ze vallen onder de regels voor bijzondere bromfietsen. Dat is alles wat geen fiets, brommer, motor, auto of vrachtwagen is.

De Stint valt ook onder de regels van bijzondere bromfietsen. Na het fatale ongeluk in Oss vorig jaar waarbij vier kinderen om het leven kwamen, zijn de voorwaarden waaronder bijzondere bromfietsen de weg op mogen aangescherpt. Voor de Stint begrijp ik dat. Voor de elektrische step snap ik het niet. Ik vergelijk ze liever met de elektrische fiets. Die zijn toegestaan, terwijl die babyboomers ook niet altijd zo veilig met deze voertuigen omgaan.

Onze conservatieve houding kan meer consequenties hebben dan wenselijk is. Ik hoorde op de radio een Duitsland-kenner reageren op de negatieve economische groei bij onze oosterburen. Duitsland is veel te conservatief betoogde hij. Kijk alleen al naar de vele cashbetalingen of de traditionele auto-industrie met zijn fossiele brandstoffen waar ze maar geen afstand van willen nemen.

| Columns: Ben van der Burg

Bij de komst van de eerste auto’s waren de mensen als de dood. Levensgevaarlijk die rijdende monsters. Als oplossing liep er een man voor de auto uit met een rode vlag en een fluit. Deze man waarschuwde voor het gevaar dat eraan zat te komen. Nu lachen we om deze regel.

Elektrische stepjes zijn voor velen nieuw en daardoor eng. Daar hebben we alle begrip voor, maar altijd de veilige weg kiezen brengt op de lange termijn meer kommer en kwel dan je lief is.

Ben van der Burg