Waanbeelden tijdens een vals alarm

Ben van der Burg8 nov 20194 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

’s Avonds genoot ik na van de quote: ‘[…] We leven in een tijdsgewricht van hypes. Velen geloven in de kracht van de laatste technologieën om de problemen van de wereld op te lossen. Venture Capitalists in Londense boardrooms, politici op TV en Techies in Sillicon Valley praten allemaal over de laatste innovaties. Maar te veel hype en te veel hoop is gevaarlijk. Het versluiert de werkelijkheid en bedwelmt je denken met waanbeelden.’ Waardoor scams, zoals met OneCoin kunnen ontstaan. Vervolgens checkte ik de hashtag Schiphol op Twitter vanwege de mogelijke kaping van een vliegtuig.

Over hype en hoop gesproken.

De mensen buitelden over elkaar heen om nergens aan bij te dragen. De foto van Lingo waarbij het woord ‘kaping’ geraden was, werd volop geretweet. Een grappenmaker meldde dat de twee gestolen punten van Ajax gezocht werden. Schandalig dat de NOS niet de reguliere uitzendingen onderbrak voor de mogelijke kaping. CNN was zoveel beter. Drie mannen met messen gesignaleerd. Edward wilde regels stellen. ‘1. Verspreid geen geruchten. 2. Wees bewust dat feiten soms geen feiten zijn. […] 3. Wees geen onderdeel van het repliceren van angst. 4. Neemt rust. Het duurt even voordat de daadwerkelijk situatie bekend is.’ Drifter counterde: ‘Pas op, het is de moraalridderT.’ Wow, plenaire vergadering in de Tweede Kamer stilgelegd.

De piloot had per ongeluk de code 7500 ingedrukt, de code voor ‘kaping’. De marechaussee twitterde dat passagiers en crew veilig van boord waren. AirEuropa bood zijn verontschuldiging aan voor het valse alarm. Minister Ferdinand Grapperhaus, de man die vindt dat hij in je Whatsappjes moet kunnen kijken, zegt onder de indruk te zijn van 'scherp en alert optreden' van de autoriteiten en diensten.

Vosske vond Chelsea-Ajax spannender en ondertussen verscheen er een advertentie van de FNV in mijn tijdslijn: ‘#Wajongers zijn #geen2derangsburgers: geef garantie op minimumloon! Werk moet lonen! 2e Kamerleden steun amendementen op #Wajong-voorstel Van Ark @VVD @christenunie @PvdA @D66 […]’ En nog negen politieke partijen.

Over versluierde werkelijkheden en waanbeelden gesproken.

Het Twittervolk hoopte dat #schiphol dagenlang een wereldwijde trending topic zou worden. De werkelijkheid verliep anders. Maar we hypen morgen vast weer een ander onderwerp, zodat we ons weer kunnen laten bedwelmen.

| Columns: Ben van der Burg