Technologie 2019: Vinyl onder de kerstboom

Ben van der Burg27 dec 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Tien jaar later vragen twintigers vinyl platen onder de kerstboom. Naast een Spotify abonnement hebben ze behoefte iets vast te houden, een handeling te verrichten, ergens naar te kijken. Prima dat Andre Hazes met zijn overleden vader op het podium van de Ziggo Dome kan staan. Een hologram blijft echter een gimmick. De stikstof boeren organiseren effectief acties dankzij Whatsapp. Dus halleluja voor social media. Toch kan ik niet concluderen dat door Facebook, Twitter en Youtube de wereld opener en democratischer geworden is. Tien jaar social media bracht best wat hate-speech, nepnieuws, filterbubbels en polarisatie met zich mee. En die volledig zelfrijdende auto rijdt ook nog steeds niet bij me voor.

De jaren nul waren een vingeroefening wat voor technologie er allemaal aan zat te komen. De iPhone, Facebook en Tesla zagen het levenslicht. In de jaren tien omarmden we massaal al het leuke nieuwe speelgoed. Wat ons veel jolijt en plezier bracht. Zo blijft het een verademing om alles op te kunnen zoeken en het blijft prettig dat je online je boodschappen kunt doen. Toch hebben we de afgelopen tien jaar onvoldoende gedaan om de gevolgen van de technologische versnelling uit te balanceren. We zitten nu met machtige Techreuzen, die onze autonomie ondermijnen.

We krijgen onze autonomie terug door de komende tien jaar zelf na te denken. Door te snappen dat alle afleveringen van The Crown achter elkaar kijken ongezond is, door even na te denken voordat je op een zinloos nieuwsartikel klikt. Aangezien onze geest gewillig lijkt, maar ons vlees zwak, dienen onze regelgevers bovendien het technologieveld bespeelbaar te houden door wetten aan te passen en wetten toe te passen. Denk inderdaad aan de AVG of aan de recente boetes voor de Techbedrijven in Europa. De mens kan niet zonder wetjes.

Het geloof en de hoop vervangen we de komende tien jaar door realiteitszin, terwijl de liefde blijft. Moet je eens kijken hoe snel die auto zelf rijdt en de dictator verdwijnt.