Volkswagen in de voetsporen van Nokia
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Ik heb medelijden met Herbert Diess, de CEO van de Volkswagengroep. Vorige week stelde hij tijdens een global board meeting dat het tijdperk van de klassieke automaker voorbij is. Volkswagen moet kosten besparen, complexiteit verminderen en productiviteit verhogen. Hij betoogde, en die uitspraak ging viral, dat Volkswagen hetzelfde lot beschoren is als Nokia als ze niet snel veranderen. Hij mag dan dit jaar met een arsenaal elektrische auto’s komen: hij is te laat.
Het medelijden voor Diess komt door een lijstje dat ik zag over de R&D uitgaven van verschillende bedrijven. Ik had vanwege de kostenbesparende opmerking van Diess een ander lijstje verwacht. In de top tien, twee farmaceuten, zeven techbedrijven en één automaker. Volkswagen staat op de tweede plaats, achter Amazon, voor Alphabet. Dan doe je zo je best. Investeer je het laatste jaar ruim 15 miljard dollar om niet overbodig te worden en dan praat je niet over wat je bent of kan worden, maar wat je niet wilt zijn. Volkswagen is het nieuwe Nokia.
Goegemeente
Het tij valt niet te keren. Je kunt weten dat elektrificering, autonoom rijden en mobility as a service voorname thema’s zijn voor je bedrijf. Je moet de goegemeente wel meekrijgen en dat lukt niet, want de meerderheid van zijn 300 duizend medewerkers houdt primair van het vroemen van een verbrandingsmotor en niet van het zoeven van een elektrische auto. Daarnaast geniet de meerderheid van de medewerkers van een mooie vorm. Ze genieten minder van functies die mooie software brengt. En daarom is de vergelijking met Nokia zo treffend.
| Columns
Ben van der Burg
Luister ook | Amazon dendert door
Bij Nokia werd lacherig gedaan over de eerste iPhone. Ik zie de Nokia accountmanagers nog langskomen. Ze vertelden dat de iPhone niets zou worden. Een telefoon van 600 dollar die niet eens de functionaliteiten heeft van een 50 dollar-telefoon. Ze spraken over het gebrek aan versturen van Multi Media Messages, Video’s opnemen, het ontbreken van persoonlijke ringtones. Ze schamperden over het slechte geluid tijdens het bellen. Terwijl bellen zo belangrijk is voor de smartphone.
Feilloze integratie
Nokia nam Apple niet serieus. Apple ontwikkelde door aan de feilloze integratie van software en hardware. Ondertussen bleef Nokia vasthouden aan hun idee dat het bij mobiele telefoons primair om hardware draait. Terwijl toen de kreet ‘It’s the software stupid’ al gemeengoed was. Ook bleven ze lang hangen aan hun operating systeem Symbian, terwijl ze de strijd van Android al lang verloren hadden.
Luister ook | De opportunistische dierlijke-eiwit-minimalist
Nokia, de mobiele telefoon-afdeling, stierf. Op zich niet erg. Je kunt niet eeuwig leven, tijd voor nieuwe spelers. Nieuwe ideeën, nieuwe initiatieven, sterven kan ook in schoonheid.