De spanning tussen betekenis en efficiëntie

Ben van der Burg21 feb 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Tijdens de wandeling vertelde ik hem over mijn tijd op de middelbare school. De fietstocht naar school duurde gemiddeld 19 minuten en 12 seconden. De tijden schreef ik op in een schriftje. Regelmatig moest ik bij de gymleraar komen. Hij vertelde me dat ik minder met tijd bezig moest zijn. Ik moest meer aandacht hebben voor mijn klasgenoten, de lessen en de docenten. Die man had er niets van begrepen. Natuurlijk moest je met tijd bezig zijn. Je leven moet je tot in ieder detail optimaliseren, je mocht geen minuut verspillen aan bezigheden die niet bedragen aan een efficiënt bestaan.

Ik gaf mijn buurman het voorbeeld van de tijdsobsessie in mijn jeugd om te illustreren hoe extreem het optimaliseren van tijd kan zijn en dat ik toen juist betekenis ontleende aan mijn tijdsobsessie. Terwijl ik nu zie dat eindeloze optimalisatieprogramma’s ten koste gaat van het gevoel dat je bestaan enige betekenis heeft. Ik dacht daarbij eerst aan werknemers in de gezondheidszorg, het onderwijs en de belastingdienst. Pas in tweede instantie popte Uber chauffeurs, Deliveroo-bezorgers en callcentermedewerkers van Wehkamp op.

| Columns: Ben van der Burg

Hij begon over een FD-artikel afgelopen week waarbij klanten bij de Ikea in Dubai hun reistijd in geld terugkrijgen door korting. Citaat: ‘Tijd is waardevol tegenwoordig. Trouwe Ikea-klanten brengen veel tijd door op onze locaties, die soms ver van het centrum liggen. Wat ons betreft is het een goede zaak om klanten te belonen voor hun inspanningen […]. Dit is onze manier om de gemeenschap in Dubai het maximale uit elke minuut te laten halen.’ Want je moet je wereld optimaliseren, voegde mijn buurman er cynisch aan toe.

We concludeerden dat een toename van efficiëntie gezien kan worden als een evolutionair proces, want licht maken gaat nu efficiënter dan drieduizend jaar geleden. En dat we daarin begin 21ste eeuw behoorlijk zijn doorgeslagen. Inefficiënties verrassen, irriteren en schuren. Dat maakt je creatief, innovatief en enthousiast. We pleitten, terwijl de vogels om ons heen vrolijk tjilpten, voor meer inefficiënties.

Totdat ik de volgende dag in een lange file kwam te staan. Toen dacht ik er compleet anders over.