Buurvrouw van nichtje in quarantaine

Ben van der Burg28 feb 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De zoon van de boer wilde één van de nieuwe paarden temmen. Hij brak echter zijn been en kon daardoor de boer voorlopig niet meer helpen. ’s Avonds hoorde de boer de woorden: ‘wat een ramp.’ De boer antwoordde: ‘ach, dat moet nog blijken. De dag daarna trad een verordening op. Alle gezonde mannen onder de dertig moesten het leger in. De zoon van de boer werd vrijgesteld. De boer en zijn zoon hadden volgens het dorp geluk. De boer antwoordde: ‘ach, dat moet nog blijken.’

De filosoof Alain Watts vertelde ooit dit verhaal omdat hij van mening is dat je goed, slecht, geluk, ongeluk, mooi, lelijk in een breder perspectief moet plaatsen. Iedere gebeurtenis heeft gevolgen die je niet kunt overzien, zowel in positieve als negatieve zin. Je kunt je druk maken en je kunt je mee laten voeren met de stroom des levens. En dat laatste valt niet mee. We willen controle, voorspelbaarheid en de wereld naar onze hand zetten.

Na een rampweek, waarin het coronavirus meer impact op ons leven gaat krijgen dan velen hoopten, helpt Watts ons na te laten denken over wat het virus ons zou kunnen brengen.

De buurvrouw van mijn nichtje zit op Tenerife in het hotel waar verschillende Italianen besmet waren met het coronavirus. Het hotel blijft vooralsnog tot minstens 15 maart gesloten. Die vrouw kan geen kant op. Volgens mijn nichtje baalt ze. Ze wilde afgelopen week genieten van de zon, uitkijken over zee en lekker eten. Nu zit ze vast op een kamer van 29 vierkante meter, gratis wifi, kluis, bureau, telefoon en een 32 inch flatscreentelevisie met satellietzenders, dat dan weer wel.

Ik vertelde mijn nichtje dat quarantaine voordelen biedt. Twee weken lezen en satellietzenders bekijken, geen afleiding van overvloedige uitbreidde Spaanse maaltijden, zon, strand, zee. Lekker veilig, knus tussen vier muren in de rust de balans opmaken waar je mee bezig bent. Ik vertelde haar dat sommige mensen zo’n rustperiode een retraite noemen. Haar overtuigen lukte niet.

‘Mijn buurvrouw kan sterven,’ zei mijn nichtje geëmotioneerd. ‘Ach, dat moet nog allemaal blijken,’ antwoordde ik.

| Columns: Ben van der Burg