Electrosmog gekkies 2

Ben van der Burg6 mrt 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

5G laat me nadenken over de mogelijkheden die het gaat bieden in de gezondheidszorg, slimme steden, virtual reality, energienetwerken, media, verbonden auto’s en wat ik allemaal niet kan verzinnen.

Antagonisten

Een paar maanden geleden ging deze column over electrosmog-gekkies. Ik heb nog nooit zo’n fanatieke schare antagonisten achter me aan gekregen. Ze stuurden verschillende e-mails over mijn onnozelheid over 5G. Terwijl ik in mijn betoog tegen de anti-5G-lobby naar mijn idee betrouwbare bronnen aanhaalde.

Luister ook | Electrosmog-gekkies

Ik noemde de ICNIRP, de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, en het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Klimaat, Medische zorg en Sport. Deze bronnen kunnen we vertrouwen. We leven niet in China, waarbij je kritisch op de overheid moet zijn. In Nederland kunnen we gemakshalve onze gezagsdragers tot op zekere hoogte, en zeker als het gaat over 5G, toch wel vertrouwen. Denk ik.

| Columns: Ben van der Burg

In één van de mails zat een video met de gezellige titel: ‘5G APOCALYPSE - THE EXTINCTION EVENT.’ Ik schreef terug. Citaat: ‘Geachte heer T. Dank u voor deze informatie. […] Ik waardeer de moeite die u neemt uw zienswijze met me te delen. Ik zal de video bekijken en wellicht mijn mening over 5G aanpassen. Met alle respect, liefde en genegenheid. Ben. P.S. Een minder agressieve toon van de mail, had ik op prijs gesteld. ‘

De video bestempelde ik als desinformatie.

Ik las in Telecompaper, het Telecom fan-magazine, dat de Stichting Stop5GNL de Nederlandse staat heeft gedagvaard. Ze willen met een kort geding de uitrol van 5G stoppen. Citaat: ‘De onderzoeken die gedaan zijn naar 2G, 3G en 4G, […], tonen volgens de stichting aan dat er schadelijke effecten zijn voor mens, dier en plant. De Stichting Stop5GNL meent dat de uitrol van 5G en de toename van stralingsintensiteit grote impact zullen hebben op mens en milieu.’

Impact

Vooral dat ‘menen’ in het citaat vind ik fascinerend. De huidige onderzoeken tonen aan dat 5G geen noemenswaardige impact zal hebben op mens en milieu. Vervolgens blijf je zoeken naar situaties waarbij schade ontstaat. Zolang die niet gevonden is, omarm je vooruitgang.

Luister ook | De Spanning tussen betekenis en efficiëntie

Wat ook eng was: een vliegtuig, een boot, een trein, een lift, elektriciteit. Technologie is sowieso levensgevaarlijk.