Hoeveel doden accepteren we?

Ben van der Burg17 apr 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

X. haalde het IMF erbij dat de wereldwijde economische krimp in 2020 3 procent gaat bedragen. Dat wij in Nederland een daling van 7,5 procent tegemoet gaan zien. Hij citeerde de Zweedse econoom Lars Jonung uit NRC: ‘we zijn bezig harakiri te plegen. We overreageren.’ Hij schreeuwde bijna door de telefoon: ‘we moeten weer open'.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Ik herinnerde X. aan de woorden van Mark Rutte. Die vertelde dat de economische kosten nog veel hoger zijn als je geen maatregelen neemt. Ik begon over de berekeningen van epidemiologen dat je honderdduizenden tot miljoenen doden krijgt als je niets doet of had gedaan. Ook begon ik over een tweede golf aan besmettingen die volgens de experts zou kunnen ontstaan als je te vroeg de rem eraf haalt.

Luister ook | Columns Kees de Kort

| Columns: Ben van der Burg

X. liet niet los. Omdat we nu de controle redelijk hebben bereikt, kunnen we volgens hem de teugels laten vieren. X. ziet het aantal doden stabiliseren, het aantal bedden op de IC neemt af, wat houdt ons nog tegen? Kijk naar Zweden, Zuid-Korea of andere landen om ons heen, die langzaam weer in een nieuw normaal terecht komen. In Denemarken zijn de scholen weer open. De kinderen zitten twee meter uit elkaar.

Dossier | Coronavirus

X. wilde weer aan de slag. Hij maakte zich zorgen over zijn financiële situatie, ondanks de steun van de overheid. Uiteindelijk moeten we de schulden die we nu maken toch weer met elkaar opbrengen. Hij ziet de nieuwe belastingmaatregelen over een paar jaar met angst en beven tegemoet. Want de toegenomen staatsschuld moet de burger gewoon weer oplossen.

Beluister ook | Helder! Hoe maken we een goede en veilige volgapp?

Ik vertelde X. dat ik een column wilde schrijven over de grip die we op het virus moeten krijgen. Als je de grip kwijtraakt, ben je nog verder van huis. Straks, in het nieuwe normaal, accepteer je een aantal coronadoden per dag. Zoals we nu doden accepteren door roken, autorijden, luchtvervuiling of alcoholmisbruik, accepteren we straks, voordat er een vaccin is, een aantal doden door het coronavirus. Je stemt de maatregelen af in relatie met de hoeveelheid doden. Accepteren we gemiddeld 5, 10 of 20 doden per dag, en hoeveel lijdt de economie daaronder? Dat is de kernvraag.

Xander zuchtte.