Opinie | Verwijder Trump van Twitter

Ben van der Burg29 mei 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Zo zijn er nog talloze voorbeelden. De escalatie ontstond doordat Twitter een bericht van Trump voorzag van een disclaimer met de tekst: ‘Lees de feiten’. Trump beweerde namelijk dat het stemmen per post per definitie leidt tot stembusfraude, wat feitelijk discutabel is. Trump ontstak in woede. Hij beweerde dat Twitter zich mengt in de Amerikaanse verkiezingen. Twitter smoort de vrijheid van meningsuiting. Hij dreigde sociale media te reguleren of af te sluiten.

Lees ook | Trump wil Twitter en Facebook verantwoordelijk maken voor inhoud

Privé-entiteit

Wat moeten we nu met die gek, zoals Maarten van Rossem Trump onlangs noemde bij Boekestijn en de Wijk? Rustig blijven, de wijste zijn, je niet gek laten maken, argumenten weerleggen. Twitter smoort ten eerste de vrije meningsuiting niet. Vrije meningsuiting gaat over burgers die hun overtuigingen kenbaar kunnen maken, zonder vervolging van de staat. Trump klaagt over een privé-entiteit die een uitspraak van de president van de Verenigde Staten beperkt. Lijkt me iets anders.

Luister ook | The Donald Show | The war on Twitter

Ten tweede censureert Twitter Trump niet: zijn tweet is namelijk nog steeds actief. Ten derde: Twitter beperkt niet de meningsvorming. Ze past juist meer uitleg, feiten, informatie toe. Twitter verrijkt de dialoog. Zal Trump gevoelig zijn voor zo’n uiteenzetting? Lijkt me niet. Daarom geloof ik bij zo’n type ook helemaal niet meer in rustig blijven en wijzer proberen te zijn. Escalatie is de enige mogelijkheid tot inzicht, hergroeperen en opnieuw opbouwen.

Luister ook | Muilkorf of mondkap

Escalatie

Een escalatie zou in dit geval inderdaad het reguleren of sluiten van social media zijn. Trump tekende al snel een ‘executive order.’ Nu zijn websites aansprakelijk voor onwettelijke post van mensen. De FCC, het agentschap voor Telecommunicatie, noemt dit: ‘kansloos.’ Daarmee leg je namelijk een bom onder het huidige internet. Trumps handelen krijgt dus nog een juridisch staartje.

Twitter moet niet afwachten. Twitter moet escaleren. In de voorwaarde van Twitter staat dat je gebanned kan worden als je beledigende tweets post of beledigend gedrag vertoont. Trump voldoet aan die voorwaarde. Ontneem Trump direct zijn speeltje af, al is het tijdelijk. Kijken wat voor capriolen hij dan weer uit gaat halen.