Opinie | Medeplichtig

Ben van der Burg31 jul 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nu blijkt de turnsport zich zo ontwikkeld te hebben dat je hoger scoort met tienermeisjes die je traint op Oost-Duitse wijze. Dat betekent: kleineren, vernederen, vermageren, onderdrukken, fysiek- en psychisch molesteren. Geloof je in de Oost-Duitse handelswijze dan ontstaan er snel excessen. Die excessen bevinden zich op een schaal die makkelijk kan glijden.

Athlete A

Ik voelde me medeplichtig na het kijken van ‘Athlete A.’ Ook ik geniet van een mooie grondoefening van een tienermeisje tijdens een Olympische wedstrijd. Mijn geweten knaagt echter in mijn hoofd. Het genieten van de prestatie versus de mishandelingen waarvan we al jaren weten dat ze die heeft moeten ondergaan. Het kan nog treuriger. De verliezers krijgen niet alleen de vernedering van het machtsvertoon. Ze blijven bovendien met lege handen en ziel achter. De gouden medaille is immers voor de sporter die zich staande weet te houden in het wankele systeem van een zieke cultuur met een uitgeput moraal

Mede dankzij ‘Athlete A,’ kwam het Nederlandse turnen uit de kast. Het begon met coach Gerrit Beltman: ‘de doelen heiligden alle middelen.’ Ex-turnsters volgden: ‘Ik werd over de grond gesleurd, aan mijn nek om hoog getild, tegen de muur gesmeten.’ De huidige turnsters hebben last van het Stockholm syndroom: ‘alles is nu anders.’ De Turnbond start een onderzoek.

Ik pleit hier zoals velen voor het obligate verhaal. Citaat NRC: ‘Het opzoeken van grenzen is een wezenlijk onderdeel van topsport, maar het mag nooit ten koste gaan van het welzijn van sporters, zeker niet van kinderen.’ Daarom is het onderzoek naar het geestelijke fysieke geweld broodnodig. Excuses moeten worden gemaakt, sporters gecompenseerd en de verantwoordelijken geschorst. Levenslang. Deze ziekte heeft echter een fundamentelere oorsprong.

Luister ook | Bestrijd liever de echte oorzaken van klimaatverandering dan de symptomen

Hannah Arendt

Toevallig herlees ik werk van Hannah Arendt. Na het bijwonen van het proces tegen Adolf Eichmann schreef ze dat ‘niet de aanwezigheid van kwade bedoelingen, maar de afwezigheid van kritisch denkvermogen en het kritiekloos opvolgen van bevelen van hogerhand hebben geleid tot de structurele vernietigingspolitiek van de nazi’s.’ De wereld in rep en roer.

Het publiek, bonden, sponsors, columnisten, opa, oma en alle andere betrokkenen moeten veel kritischer naar topsportprestaties kijken om structureel de vernietiging van jonge sporters te voorkomen.

(BNR)