Opinie | Zwarte Piet op Facebook

Ben van der Burg14 aug '20 06:463 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een klamme verstikkende hete golf van verontwaardiging overspoelde ons land.

De plaatselijke Zwarte Pietenbeweging in Den Helder, waar alle Pieten Zwart zijn, gebruikt Facebook om alle ouders en kinderen op de hoogte te houden van het heerlijke avondje. Deze vrijwilligers zullen nu gezwinde spoed naar roetveegpieten moeten gaan of ze plaatsen foto’s op eigen sites. Zo veroorzaakt Facebook leed bij vele Sinterklaascomités in ons land.

Techdictatuur

Op het scherpst van deze snede wakkert het besluit een interessantere discussie aan. Onder de hashtag techdictatuur beweren mensen vrij te mogen zijn met wat ze op internet mogen posten, dus ook een stereotype Zwarte Piet. Facebook zou dat niet mogen verbieden. Deze mensen gaan ervan uit dat Facebook onderdeel uitmaakt van een neutrale publieke infrastructuur. Het internet zou dat inderdaad moeten zijn. De platformen die gebruik maken van het internet zijn dat niet.

Een platform als Facebook is een bedrijf met aandeelhouders, werknemers, klanten en gebruikers. Binnen de wet mogen ze doen wat ze willen. Dus ook een stereotype Zwarte Piet verbieden. Als je het daar als klant, lees adverteerder, niet mee eens bent, dan adverteer je niet meer. Als je als gebruiker Facebook delete, ook goed. De overheid ziet er vervolgens op toe dat een bedrijf de samenleving niet te veel ontwricht. Doordat Facebook te groot en te machtig is geworden, heeft het inderdaad een destabiliserende werking. Daarom moet de overheid de regels aanscherpen. Dat doen ze door Big Tech ter verantwoording te roepen in het Amerikaanse Congres en komt Brussel met de AVG of deelt boetes uit.

Gele Hesjes NL

De Gele Hesjes NL beweging bracht ‘Geweldig nieuws!’ Ze hebben een team bij elkaar gebracht om Hyves 2.0 te starten. Dat initiatief was ingegeven door de ‘ontwikkelingen van Facebook’ en Zwarte Piet. Topinitiatief. Ik zie ernaar uit dat ze zo groot worden als Facebook. Komen ze voor dezelfde dilemma’s te staan, want vele gebruikers, vooral die om vrijheid roepen, kunnen de vrijheid op sociale media helemaal niet aan.

Luister ook | Facebook verbiedt foto's en filmpjes van Zwarte Piet