Opinie | Ome Kees

Ben van der Burg21 aug '20 06:303 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dit soort initiatieven overviel ons niet. Ome Kees printte namelijk regelmatig herinneringen in ons hoofd die een kleine halve eeuw later nog steeds opdoemen. Zo kan ik niet achteruitrijden zonder terug te denken aan een zaterdagochtend. We moesten mee in zijn BMW 520i. We reden ruim twee kilometer naar het einde van de Middenweg. Hij vertelde dat hij wereldkampioen achteruitrijden was geweest. Vervolgens scheurde hij het hele stuk keihard terug in zijn achteruit.

Luister terug | Ben van der Burg | Zwarte Piet op Facebook

Driftig pellen

Iedereen kent een Ome Kees, een buurman of oom die een onuitwisbare indruk in je jeugd heeft achtergelaten. Hij daagde verschillende kinderen uit voor het wereldkampioenschap sinaasappel eten. Wie als eerste een sinaasappel opat, had gewonnen. Wij driftig pellen en vervolgens de partjes snel wegkauwen. Ome Kees pelde rustig en stak uiteindelijk de hele sinaasappel in zijn mond en slikte hem in één keer door. Deze growth hack hadden we niet voorzien.

Lees ook | Corné van Zeijl | Tegenstrijdige sentimenten op aandelenmarkt

Ome Kees was mijn buurman. Sterk, groot, extravert, aanwezig, onbegrensd, onbevreesd, gul en een hart van goud. Stukadoor van beroep. Er reden talloze witte busjes met zijn naam erop in het Westland. Tijdens een vakantie in de VS zag hij dat personal branding voor je marktwaarde een rol speelt. Bij thuiskomst liet hij een metersgroot portret van hemzelf op al zijn bedrijfsbusjes zetten. Dat had hij gezien in Amerika, dat moest hier ook werken. Iedereen lachte hem uit en na een paar weken haalde hij het er weer vanaf. Zo’n experiment vatte hij niet op als mislukking. Hij haalde zijn schouders op en zei: ‘volgende keer beter.’

Ome Kees overleed afgelopen week op 80-jarige leeftijd.

Reguleren of leren

We observeren graag mannen en vrouwen die een grote impact hebben op onze samenleving. De Trumpjes, Muskjes of Zuckerbergjes van deze wereld. We bekritiseren en analyseren ze. We proberen ze te beïnvloeden, reguleren of we willen van ze leren. Terwijl ik in zo’n week denk, je hebt meer aan je persoonlijke Ome Kees.

Bij iedere fout of faalmoment borrelt Ome Kees in mijn hoofd. Tijdens een schaatswedstrijd viel ik eens op het rechte eind. Op de schrokkerige homevideo-opname hoor je hem keihard roepen: ‘Jammer Ben, volgende keer BÉTÈR!’ Iedere keer weer, met energie en toewijding, de volgende keer, ga je immers beter.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via de BNR App, bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.