Opinie | Overheid versus Huawei

Ben van der Burg28 aug '20 06:324 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dan zie je zo’n pakje Blue Band Boter voor koken, bakken en braden op je hoofd steeds zachter worden, smelten en uiteindelijk langzaam langs je haar en gezicht naar beneden druipen. Meneer Wiersma van de VVD meent dat wij als Nederland zelf de beste moeten zijn in kunstmatige intelligentie en nu geven we een Chinees bedrijf toegang tot onze technologie. Meneer van de Molen van het CDA waarschuwt voor een kennisoverdracht naar China.

Eerste ingrediënt

De boter op het hoofd van deze mannen bevat twee ingrediënten. De eerste betreft de gesprekken die de universiteiten hebben gevoerd met de overheid voordat ze het contract sloten. De ministeries waarschuwden voor de risico’s van de overeenkomst, zonder expliciet bezwaar te maken. Volgens de ministeries kunnen ze de samenwerking niet torpederen omdat de universiteiten verantwoordelijk zijn ‘voor de bescherming van hun kennis en technologie.’ Wat wel een erg gemakzuchtige houding is als de Chinese overheid straks inplugt op twee universiteitsnetwerken in Amsterdam.

Tweede ingrediënt

Het tweede ingrediënt betreft de 3,5 miljoen euro. We hebben het hier over: 3,5 miljoen euro. Wat een armoede. Na één maand corona klapte meneer Hoekstra van het CDA er in één keer vijftien miljard euro uit. Hij vertelde dat geld niet het probleem was. ‘Nederland staat er goed voor.’ We lazen dat het begrotingstekort naar 92 miljard euro zou gaan, twee maanden later werd het 68 miljard. Een tiental miljard meer of minder, waar hebben we het over? Geld is immers gratis. En dan maken twee universiteiten een armzalige deal van 3,5 miljoen. De armoede, dat een universiteit niet onbeperkt budget krijgt van een overheid om de slimste en beste onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie aan te trekken, is schandalig, schrijnend, treurig en triest.

Ik wens u prettige voortzetting van een botervrije dag waarop u in opstand komt omdat de overheid onvoldoende geld overmaakt naar universiteiten, waardoor de universiteiten ongewenste bokkensprongen moeten maken.