Opinie | De Troonrede voorbij

Ben van der Burg18 sep 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Mijn bewondering en dank gaan vanzelfsprekend uit naar de zorgmedewerkers die voor ons door het vuur gingen om zoveel mogelijk mensen te redden. Ook het applaus van de Kamerleden maakte diepe indruk op me, vooral Leden die later tegenstemden toen de zorg een structurele loonsverhoging wilde. Zo zie je maar dat we flexibele principes hebben, wat ons goed van pas komt. Daardoor kunnen we ons een paar maanden prima aan de corona-maatregelen houden. Als we er echter geen zin meer in hebben, dan gaan we gewoon onze gang weer. Dat het aantal besmettingen vervolgens toeneemt, merken we niet eens, want in je eigen omgeving valt het immers reuze mee. Bovendien denken jongeren, ik ben niet oud, dus wie maakt me wat?

Luister terug | Prinsjesdag 2020 | De Ontwrichting door corona

We moeten wel oog houden voor de lange termijn. Ik gebruik hiervoor Heerlijke Heerma. De fractievoorzitter van het CDA sprak profetische woorden. In 2040 zal Nederland 'een coöperatieve samenleving' zijn, waarvan het poldermodel in de hele wereld zal worden nagevolgd. Geen visie die belemmerd wordt door een olifant. Je dient je visie uit te spreken vervolgens uit te voeren om de kans te vergroten je visie te benaderen. Xi Jinping zal knarsetandend het verhaal van Heerma gevolgd hebben en zijn autocratische visie bijstellen.

Met het besef van meer samenleving nemen we het besluit te investeren. Zoals de meerderheid van de economen het erover eens is dat we veel meer geld moeten uitgeven, dat een staatsschuld boven de 60 procent slechts een uitkomst in je Excel-sheet is, dat het niets te maken heeft met alles wat van waarde is: gezondheid, werk, familie en vriendschappen. Daarom dienen we schulden te maken. Ik hoorde een 27-jarige academicus zeggen: ‘schulden maakt vrij.’ Dus koop die Apple Watch en iPad. We investeren ons uit de crisis.

Lees ook | Willem-Alexander vanuit Grote Kerk

Ja, Leden, Lezers en Luisteraars van BNR. Wij kunnen er een andere mening op nahouden, maar de coronacrisis stelt ons al voldoende op de proef. Nu wordt er gezamenlijkheid en verantwoordelijkheid gevraagd. Die opdracht start vandaag en u mag zich gesteund weten door velen. Ik bid echter niet voor u, dat doen het CDA en onze Koning al.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.