Opinie | Friedepiepel van Big Tech

Ben van der Burg25 sep '20 06:303 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Met mijn huidige horloge kan ik een ECG maken. Gebruik ik ook nooit, maar dat maakt niet uit, want in de toekomst… Andere functies van mijn smartwatch gebruik ik wel intensief. Ik meet mijn slaapprestaties en sportieve activiteit. Ben is dus vol verwachting van zijn nieuwe speledingetje en wat doet het FD? Ze kopt ‘slimme horloges voldoen niet aan de Europese privacynorm.’ Een bericht dat je op je klompen aanvoelde komen en toch weer na laat denken wat we nu met gevoelige gezondheidsdata aan moeten.

Voor je gezondheid, fitness en welbevinden is het handig als je wat data verzamelt. Als mijn ochtendpols gemiddeld wat hoger ligt dan normaal, dan doe ik natuurlijk wat rustiger aan. In de huidige situatie deel ik die data met mijn slimme horloge leverancier. Heb ik ooit akkoord gegeven op kansloze privacy voorwaarden en heb ik geen idee wat ze met mijn data doen. Ze zeggen: ‘verbetering van producten en diensten.’ Maar dat kan van alles zijn.

Minder goed slapen

Mijn doembeeld blijft dat er miljoenen digitale tweelingen van Ben op de servers van Amerikaanse techbedrijven ‘leven’ waarmee ze allerlei experimenten doen. Een scenario: We laten Ben eens een paar maanden zien dat hij minder goed slaapt. Daardoor gaat hij krampachtig vroeger naar bed. Zijn productiviteit neemt af. Als we dat nu eens met meer Nederlanders doen. Daar gaat de Nederlandse economie. Je kunt dus met het manipuleren van gezondheidsdata een economie van een land beïnvloeden.

Luister terug | Ben van der Burg | De troonrede voorbij

In de betere situatie omtrent mijn fitnessdata zou ik veel minder willen delen. Apple slaat mijn Face-ID lokaal op mijn toestel op. Dat zou toch ook kunnen met mijn activiteits-gegevens? Je kunt er wellicht minder mee, omdat meer ‘goede’ data meer inzicht kunnen betekenen. Maar met kunstmatige intelligentie die je lokaal op je device draait, kun je een eind komen. En wil je meer inzichten, dan beslis je je data ge-encrypt te delen. Zijn het waardevolle inzichten dan kun je beslissen meer data te delen. Zo geef je de gebruiker de controle.

Druk maken

Want je kunt wel zeggen ‘Friedepiepel,’ als het gaat over de coronamaatregelen, maar we geven ondertussen zonder blikken of blozen onze data aan onze techvrienden. Daar moeten die ‘piepel,’ zich eens druk om gaan maken.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.