Opinie | Boze Trump wordt ongelukkiger

Ben van der Burg2 okt 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Even wat data. Bij het krieken van de dag, om zes uur, begint de president te kraaien. Na de eerste vroege tweet gaat het de hele dag door met een gemiddelde van 10 tweets per dag. Nu komt het: de frequentie van zijn Twitter-activiteit tussen 23 uur en 2 uur' s nachts is met 317 procent gestegen sinds 2017.

Drie nachten per week twittert Trump, met een gemiddelde tweet-tijd van 00:06. We weten allemaal dat je goed moet slapen, dat je cognitieve vermogen afneemt bij slaapgebrek. Daarnaast heeft het presidentiële nachtbraken effect op zijn volgers. Hij krijgt ’s nachts 7.400 minder likes per tweet en 1.400 minder antwoorden. Volgens de onderzoekers bevatten de nachttweets minder 'homerun'-tweets en meer ‘niet-resonerende' tweets.

Luister terug | Friedepiepel van big tech

Nu de gevolgen. Op basis van tekstuele analyse van de toespraken en interviews van de president, na een brakke nacht, blijkt de kans kleiner te zijn dat president Trump 'gelukkig' is. Ook blijkt hij na een nacht doorhalen bozer te zijn. De ‘gelukkige’ transcripties daalden met 5 procent. De ‘boze’ namen met 3 procent toe.

Het voordeel van dit alles betreft het inzicht. Omdat Trump zijn narcistische ziel blootlegt in zijn tweets, kunnen onderzoekers onderbouwen wat wij allang vermoeden. Dat inzicht zou voor velen waardevol kunnen zijn. Neem alleen al Mark Rutte. We hebben een vermoeden dat hij minder consequent en standvastig is over corona dan zes maanden geleden. Dat onderbuikgevoel zou ik graag bevestigd zien met data. Die we niet hebben, want Ruttes tweets komen niet uit zijn onderbuik.

Luister terug | Ben van der Burg | De troonrede voorbij

Je hebt dus meer onderbuikdata nodig om meer gefundeerde conclusies over je gedrag te kunnen trekken. Daarom vraag ik af en toe mijn Facebook-, Twitter- en Google-data op om te zien wat ik nu weer heb uitgevreten. Alleen word ik daar niet wijzer van. Die data verschaffen onvoldoende inzicht in de ontwikkeling van mijn gedrag.

Douglas Almond en Xinming Du hebben nu een taak. Hun onderzoek uitbreiden naar alle sociaal mediagebruikers. We zouden schrikken wat ons gekraai voor gedragsverandering bij ons teweeg heeft gebracht.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.