Opinie | Te veel communicatiemiddelen

Ben van der Burg9 okt 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Mijn zus belde vervolgens vijf keer tussen 17:30 en 21:30, naar de verzorgers van de instelling, waar mijn vader verblijft. Niemand nam op. Mijn zus baalde dat ze geen mobiel nummer had om Whatsapp te gebruiken. Ze stuurde daarom een mail. De eerstverantwoordelijke verzorgende van mijn vader checkte veel haar mail, had ze ons toevertrouwd.

Teams of Zoom

We hebben te veel communicatiemiddelen om elkaar te bereiken. Tel even mee. Ik gebruik Signal met een select aantal mensen. Whatsapp voor de bulk van mijn dagelijkse communicatie. Mail voor de meer officiële en afstandelijker berichten. Bellen om gesprekken te voeren. Slack voor mijn interne werkcommunicatie. Sinds corona moet ik nu ook nog berichten uit de chat van Teams of Zoom vissen. Ik vergeet overigens nog de berichten op LinkedIn en ik zal nog wel wat vergeten. Nu je het zegt, met een ander select groepje gebruik ik ook nog iMessage.

Luister terug | De Technoloog | Apple op de snijtafel

Bij zo’n breed aanbod van communicatieservices denk je al snel aan de inmiddels platgetreden businesswijsheid van de Netscape-oprichters Marc Andreessen en Jim Barksdale. Er zijn slechts twee manieren om geld te verdienen. De één is het bundelen van services, de andere is ontbundelen. Een oud voorbeeld: op een CD stonden twee goede nummers, je moest de hele CD kopen, bundelen. Vervolgens kocht je op iTunes één nummer, ontbundelen. Een actueel voorbeeld: Apple gaat met Apple One bundels aanbieden: muziek, tv, games en opslag voor één maandprijs. Je hoeft de services niet meer los te kopen.

Communicatiemiddelen

Onze communicatiemiddelen zijn meer ontbundeld dan ooit. In dat kader is het rapport over de dominantie van Big Tech van de Democratische fractie in het Amerikaanse Congres interessant. We lezen, citaat uit het FD: ‘De bedrijven zijn monopolies zoals we die voor het laatst zagen in de tijd van oliebaronnen en spoorwegtycoons. Dat fnuikt innovatie en geeft de consument minder keuze.’

Luister terug | Friedepiepel van big tech

We hebben juist te veel keuze aan communicatiemiddelen. De macht van Big Tech is zo groot dat ze zorgen voor het invullen van ieders specifieke wensen onder hun eigen paraplu. Als het straks opbreken en/of reguleren wordt, krijgen we nog meer keuze, nog meer versnippering, nog meer ontbundeling. Terwijl we nu juist snakken naar een enkel communicatiemiddel waarmee we wel met elkaar kunnen bereiken.

De eerstverantwoordelijke verzorgende van mijn vader moet de mail overigens nog beantwoorden.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.