Opinie | Liefdevol leiderschap

Ben van der Burg20 nov 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Ik citeerde Joe Biden. Hij schreef deze tekst op een briefje in november 2014 aan zijn medewerkers. Een paar maanden later na deze boodschap stierf zijn zoon. Decennia daarvoor verloor Joe Biden zijn vrouw en dochter bij een auto-ongeluk. Ik weet niet of Biden dit briefje daadwerkelijk heeft geschreven. Trump-aanhangers zullen het ongetwijfeld als desinformatie wegzetten. Leiders als Trump zullen het kwalificeren als ‘soft.’ Empathie en mededogen zijn eigenschappen voor ‘losers.’

Luister terug | Parlerende dolende geesten

Het briefje trok mijn aandacht omdat het strookte met het beeld dat ik heb van een goede leider. Ik leerde ooit dat een leider een rolmodel moet zijn, transparant, doortastend, mensen behandelt zoals hij/zij zelf behandeld wil worden, zich nederig op kan stellen, visie moet hebben en ga zo nog maar even door. Aangezien een leider als Donald Trump dit soort eigenschappen niet toont, begrijp ik niets meer van onze leiderschap literatuur.

Leiderschapsgoeroes

De leiderschapsgoeroes schrijven dus waarschijnlijk vanuit een ideaalbeeld hoe ze leiders graag zien. Lees je biografieën van Steve Jobs, Elon Musk of Donald Trump, dan lees je over eigenschappen als meedogenloosheid, manipulatie en botheid. Als je daardoor een iPhone krijgt of een Tesla, dan kun je nog redeneren: het doel heiligt de middelen. Hoewel je daar ook over kunt discussiëren. Krijg je een gepolariseerd en verdeeld land, dan moet je je achter de oren krabben. Nu het verbindend leiderschap gewonnen lijkt te hebben, kunnen we de waarden van Biden als voorbeeld nemen.

Luister terug | Wat het presidentschap van Joe Biden zal doen met de relatie met China

Het briefje dat Biden zes jaar geleden schreef, zou iedere leidinggevende de komende week moeten schrijven aan de mensen waarmee hij werkt. Eigenlijk zou het briefje niet eens nodig moeten zijn, omdat het belang van familieverplichtingen al een standaardwaarde zou moeten zijn in iedere organisatie. Wat een Musk of Trump ook zullen vinden en wat Jobs laat omdraaien in zijn graf.