Opinie | Zwarte Sinterklaas

Ben van der Burg4 dec 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Ik wens daarom geen enkele aansprakelijkheid op me te nemen voor alle gevoeligheden die het kan veroorzaken. Ik waardeer eenieder en heb u allen lief. Pieter, een gefingeerde naam, aangezien ik hem niet in de problemen wil brengen, is een goede vriend van me. Hij speelt al jaren met veel plezier rond Sinterklaas voor Zwarte Piet.

Zwartepietenrol

Hij schminkt zichzelf zwart, zet een pruik op, stift zijn lippen, doet oorbellen in, koopt chocoladeletters en gaat langs de huizen in zijn buurt om de letters uit te delen. Hij geniet van de reacties van de mensen en kinderen. Ze hadden immers geen Zwarte Piet besteld. Ook vervult hij zijn zwartepietenrol op de school van zijn eigen kinderen.

Luister terug | Wittgenstein vs Baudet

Tot dit jaar. Zijn vrouw zei: ‘Pieter, je kunt niet meer voor Zwarte Piet spelen. Het ligt te gevoelig in onze samenleving.’ Ze verwees naar het onderzoek van I&O research dat nog maar 39 procent vindt dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Terwijl dat vier jaar geleden nog 65 procent was. Ze verwees naar Akwasi, de Kick Out Zware Piet-demonstraties en de blackface-afbeeldingenboycot van Facebook. Pieter had nu een probleem. Als roetveegpiet zou iedereen hem herkennen en dat wilde hij niet. Hij nam een belangrijke beslissing: ‘Ik ga dit jaar als Sinterklaas.’

Verguld

Dus hij belde de buurtvereniging om aan te kondigen dat hij dit jaar als Sinterklaas de mensen blij zou gaan maken. Ze waren verguld met Pieters aanbod. ‘Alleen,’ zei Pieter, ‘ik moet er misschien wel bij vertellen dat ik een kleurtje heb.’ ‘Hoe bedoelt u?’ Vroegen ze. ‘Nou ik ben zwart, ik heb een donkere huidskleur, is dat erg?’ Het bleef lang stil aan de andere kant van de lijn.

Tot slot vonden ze een oplossing. Pieter schminkt zich dit jaar niet zwart maar wit. Hij zet een mijter op, plakt een baard aan zijn kin, doet een jurk aan en gaat met zijn staf op zijn schimmel het dorp door.

Luister terug | Ben van der Burg | Liefdevol Leiderschap

Na het kinderfeest levert hij de schimmel in voor zijn Porsche, zodat hij weer etnisch geprofileerd kan worden. Op de vraag van de politie hoe hij aan zijn auto komt, zegt hij steevast: ‘Gestolen, wat denkt u dan?’

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.