Opinie | Leven zonder perspectief

Ben van der Burg11 dec 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Restauranthouders zijn woedend. Ze hoopten op een versoepeling de komende tijd en wederom zullen ze weken moeten zoeken naar perspectief. Dat ze niet geboden wordt. En wij, gewone burgers, wat moeten wij? Hoe lang moeten wij nog onze handen stuk wassen en 1,5 meter afstand tot elkaar houden? Wat voor perspectief hebben we nu?

Geen en dat is prima. Het verlangen naar perspectief is het verlangen naar een zekerheid die je niet eens moet willen en die een overheid of expert ook helemaal niet kan geven tijdens het rondrazen van het huidige coronavirus. Twee flauwe voorbeelden van perspectiefloze situaties.

Elon Musk

Jarenlang had Elon Musk met Tesla geen enkel perspectief om succesvol te worden. Elektrisch rijden vonden velen een lachertje. De actieradius van die auto’s sloeg nergens op. Zijn auto’s waren veel te duur en er waren onvoldoende laadpalen. Ook zijn megalomane gedrag met de ‘Gigafactories’ voor het maken van zijn eigen batterijen. Business goeroes haalden hun neus ervoor op.

iPhone

Velen zagen na het uitkomen van de eerste iPhone geen perspectief voor deze telefoon, iPod en communicatietoestel ineen. Ik som wat reacties op. ‘Een touchscreen? Slecht idee. Dit ding gaat nooit werken. Dit ziet eruit als een walgelijk bastaardkind […]. Ja, het glanst, maar ik weet zeker dat het niet zo glanzend zal zijn als je het eenmaal aanraakt. De batterij gaat vijf uur mee! Dit is een grap. Het is een telefoon, geen laptop.’

Gezichtspunt

We hanteren nu voor het woord perspectief vooral de vergezicht-betekenis; terwijl je veel meer de gezichtspunt-betekenis zou moeten gebruiken. Je hebt het namelijk prettiger, aangenamer en beter als je goed kunt navigeren onder perspectiefloze omstandigheden, waarbij je continu zoekt naar nieuwe perspectieven.

Luister terug | Opinie | Ben van der Burg | Zwarte Sinterklaas

Ik citeer Dirk-Jan Stip in het AD. Hij is de eigenaar van mijn favoriete restaurant in Amersfoort. 'Volgens mijn boekhouder verliezen we tijdens de lockdown 15.000 euro per maand. Ik heb goed gespaard en raak niet ongerust.' Zijn gasten komen wel terug, want: 'Ons gastenbestand is bijzonder veerkrachtig.' En Dirk-Jan Stip ook.

Licht

Aan het einde van de tunnel is er geen licht. We moeten juist leren dat we zelf het licht creëren en dat je voldoening haalt uit die creatie. Vind je het licht nooit, dan heb je in ieder geval een interessante tocht gemaakt, hoe pijnlijk die tocht ook kan zijn.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.