Opinie | Slopers op LinkedIn

Ben van der Burg18 dec 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Hopelijk niet.

D. is een sloper. Slopers zijn mensen die bij een organisatie komen werken en vervolgens zorgvuldig opgebouwde relaties, effectiviteit, prestaties, liefde en plezier in een paar jaar weten te vernietigen. Iedereen in verwondering tussen de achtergebleven puinhopen achterlatend. Waarna ze hetzelfde in een andere organisatie gaan doen. Een enkeling in de omgeving van de sloper zag het direct: verkeerde persoon in het verkeerde tijdsgewricht op de verkeerde plek. Maar niemand luisterde of niemand had voldoende overredingskracht. Na een paar maanden begint het verbeterproject, het dossier wordt opgebouwd en het vertrek ingezet.

Luister terug | Ben van der Burg | Zwarte sinterklaas

Negatieve invloed

Slopers vind je overal. Denk alleen al aan de schaatsgroep in je jeugd. Daar zaten altijd jongens bij waarvan je wist: die gaat nooit hard schaatsen, die heeft een negatieve invloed op de groep, kan hij niet stoppen? Toch deed zo’n type jarenlang mee, tot ergernis van de rest. Denk alleen al aan wethouders in gemeentes. Ze zitten er een paar jaar, rammen er een paar zinloze wegen doorheen, kappen bomen omdat het kan en geven vergunningen af, waarvan iedereen denkt: hé wat voor belangen spelen hier? Velen hebben er vervolgens nog jaren last van. De sloper is inmiddels vertrokken.

Luister terug | Ben van der Burg | Leven zonder perspectief

Onder de post van D. stond een tiental likes en een paar reacties van collega’s die hem gaan missen. Niemand meent dat, maar in ons sociale construct hebben we het zo georganiseerd dat we geen kritische beschouwing van zijn functioneren beschrijven. De reageerders zullen hem wellicht ooit nog tegenkomen. Je vrienden kunnen je vijanden worden en andersom.

Referenties

Terwijl helderheid en duidelijkheid zoveel prettiger zijn. De laatste weken checkte ik wat referenties van een potentiële nieuwe medewerker. Ik moest het meest lachen om de directheid van een oude kennis: 'wat een lamlul, nooit aannemen, dat je dat niet doorhad tijdens het gesprek'. Waarna we een gesprek kregen over wanneer wie een juiste fit is onder welke omstandigheden, in welke functie. Dat iedereen zijn best doet, dat we mededogen moeten hebben met de medemens, dat je mensen een tweede kans moet geven, dat de meeste mensen deugen en dat je toch uiteindelijk altijd moet uitkijken voor: de sloper.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.