Opinie | Te laat, te weinig

Ben van der Burg8 jan 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Na de escalatie afgelopen woensdag werden Trumps accounts op de toonaangevende platformen geblokkeerd. Terugkijkend kun je stellen: we hebben de laatste jaren onvoldoende maatregelen genomen om de excessen van social media aan banden te leggen. Nu zijn we te laat, we hebben te weinig gedaan.

Ander vaccin

Luister je naar alle berichten over het vaccineren afgelopen week, dan kom je al snel tot de conclusie dat we geen topprestatie hebben geleverd. Zelfs onze premier zat 'zich te verbijten' dat we als laatste land in Europa zijn begonnen met vaccineren. In het AD zegt hij: 'We hebben eind november gerekend op een bepaalde volgorde van levering. Wij dachten dat een ander vaccin eerder zou komen. Toen het Pfizer-vaccin eerder klaar bleek, was Nederland daarop niet voorbereid.' Iedereen boos en verontwaardigd, terwijl je al maanden wist dat er vaccins aan zaten te komen, dat je daarvoor wat distributie-uitdagingen zou krijgen. We waren te laat en deden te weinig.

Luister terug | Ben van der Burg | Zwarte sinterklaas

De coronamaatregelen het afgelopen jaar, bij iedere intelligente, milde, of harde lockdown liepen we achter de feiten aan. Een vriendin van de familie zit in 6 vwo. Ze vertelde over de erbarmelijke schoolresultaten van haar klas op dit moment. Uiteindelijk moet ergens de achterstand die leerlingen nu oplopen, ingehaald worden. De toeslagenaffaire, ons klimaat, luchtvervuiling, continu zijn we te laat en doen we weinig.

Lange termijn

Nu kun je dit fenomeen wegwuiven door te betogen dat deze complexe snel veranderde tijd vraagt om flexibiliteit, experimenteren en itereren. Dat de mens nou eenmaal niet gebouwd is voor de lange termijn. Dat je geen vijf, tien, of 100-jarige plannen kunt maken. Dat de truc van deze tijd juist is dat je inspeelt op de verandering en daardoor per definitie te laat bent.

Luister terug | Ben van der Burg | Leven zonder perspectief

Dat klopt ten dele. Wat namelijk niet verandert is het belang van kennis, wijsheid, inzicht en overzicht. Heb je daar te weinig van, dan loop je als een kip zonder kop flexibel te zijn, waardoor je altijd achter de feiten aan blijft lopen, wat uiteindelijk tot ongewenste uitkomsten leidt. Waar we uiteindelijk ook weer flexibel mee om weten te gaan… Toch, of valt dat tegen?

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.