Opinie | Schaamte en Schande

Ben van der Burg29 jan 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

En dan dat vuurwerk of waren het mortiergranaten, waar haal je zoiets? Aan de schandpaal met de personen die dat soort explosieven maken en verkopen. Weet je wat ook een schande is? De vaccinatie-uitrol in ons land. Alleen die volgorde al. Mijn vader is dement, 85 jaar. Zijn leven is een hel. Het klinkt cru en hard, maar het getuigt van meer liefde als je kunt zeggen: voor de maatschappij, hemzelf, zijn familie en weinig overgebleven vrienden zou het beter zijn als hij vredig in zou kunnen slapen.

Luister terug | Ben van der Burg | Indiana Jones is onder ons

De mouw van mijn vader wordt echter eerder opgestroopt dan bijvoorbeeld die van de chronisch zieke Pien (52), die ik vond onder de hashtag VergeetOnsNietHugo. Daarbovenop komt ook nog eens de snelheid van vaccineren en het gedoe met AstraZeneca over het leveren van vaccins. Een schande dat we hierin zijn beland. Nu we het toch over de schandes hebben. Een ongeëvenaard schandaal is de gebrekkige privacybescherming bij de GGD. Doe je een coronatest, liggen vervolgens je adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummer op straat.

Uit de GGD-systemen

Een citaat van de RTL-site: ‘Eén van de verkopers zegt dat er veel vraag is naar de gegevens. 'Ik eet goed broer', […] verwijzend naar het vele geld dat hij verdient met de verkoop van deze data.’ Waarna minister De Jonge het datalek in de Tweede Kamer downplayt dat het om screenshots ging. Terwijl je exports van de data uit de GGD-systemen kunt halen.

Nu we toch bezig zijn: we doen veel te weinig tegen de opwarming van de aarde. De investeringen in fundamenteel onderzoek zijn veel te laag. De salarissen van leraren zouden minimaal verdubbeld moeten worden. Ook blijft het verbazingwekkend dat er nog zoiets als een bio-industrie bestaat. De huidige werkdruk in de gezondheidszorg op vele afdelingen is ongezond. We spreken er schande van.

Luister terug | Ben van der Burg | Delete Whatsapp

Volkomen terecht keuren we de vernederende toestanden die dagelijks tot ons komen af, waardoor we onszelf superieur voelen. Maar op vele gebieden maakt de mens er gewoon een zooitje van, we zijn niet zo geciviliseerd als we ons voordoen. Als we nu door deze schaamte en schande wijs worden, dan is het nog ergens goed voor. Tot die tijd: het is een traag voortgaan op een lange weg met een ongewisse bestemming.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.